Počas našich ciest po Rusku sme si užívali život v pulzujúcej metropole Moskve. Očarilo nás elegantné mesto Petra Veľkého – Petrohrad. Skutočnú chuť a podobu Ruska a jeho histórie sme však objavili v dvoch malých nenápadných mestách ležiacich iba 200km východne od Moskvy – Suzdaľ a Vladimír. Ak teda plánujete cestu do Ruska a chceli by ste vidieť niečo skutočne ruské, tieto dve mestá rozhodne neobíďte.

Čo ponúkajú?

Suzdaľ aj Vladimír ponúkajú jedinečný pohľad do ruskej histórie. Ich pamiatky sú súčasťou svetového dedičstva UNESCO. V Suzdali a Vladimíre pocítite skutočnú silu genius loci.

Suzdaľ

Suzdaľ je bez zveličovania najdôležitejším mestom stredovekého Ruska. Okrem toho je to mesto, ktoré má pravdepodobne najvyšší pomer počtu kostolov na počet obyvateľov na svete – 40 kostolov na 400 rodín. Ďakovať za to môže historickým okolnostiam, pod vplyvom ktorých sa rozvíjalo. Po strate politického významu sa totiž Suzdaľ stala dôležitým centrom cirkevného života. Rozvoj priemyslu aj Transsibírska magistrála mesto kompletne obišli, a tak sa dnes môžeme kochať neporušenou krásou tradičnej architektúry a vznešenosťou sakrálnych stavieb. Zoznam pamiatok, ktoré sa v Suzdali zachovali, je veľmi dlhý. Všetky sú pritom hodné toho, aby ste ich videli, navštívili a ocenili. Keďže sa nachádzajú veľmi blízko pri sebe, splniť túto úlohu je viac než jednoduché. Okrem toho vám v Suzdali môžeme odporučiť aj nasledujúce aktivity:

  • Ochutnávka medoviny
  • Prechádzka starými úzkymi uličkami mesta
  • Účasť na pravoslávnej bohoslužbe

Ochutnávka medoviny

Medovina je tradičný nápoj mnohých slovanských národov. Vyrába sa z medu a obzvlášť v zime dobre chutí a zahreje. V Suzdali si ju môžete kúpiť ešte aj od bábušiek, ktoré na ulici predávajú rôzne vlastnoručne pripravené dobroty. Nájdete tu však aj špeciálny hostinec, v ktorom môžete ochutnať medovinu vyrábanú v neďalekej fabrike. V ponuke sú tri ochutnávkové menu: tradičná medovina, medovina s bylinkami, medovina s lesnými plodmi, pričom každé menu pozostáva z desiatich vzoriek. Interiér hostinca je vyzdobený v štýle pochádzajúcom z dôb vlády Ivana Hrozného, čo ochutnávke pridáva svojskú atmosféru. Hoci ide o klasickú turistickú atrakciu, rozhodne odporúčame vyskúšať si ju. V jej prospech hovorí aj cena: 220 rubľov (2,90€) za nealkoholické a 270 rubľov (3,60€) za alkoholické ochutnávkové menu.

Ako už bolo spomenuté, rozvoj priemyslu Suzdaľ kompletne obišiel. Od roku 1967 má Suzdaľ navyše štatút národnej pamiatky, takže akékoľvek zmeny podoby mesta sú prísne regulované. Vďaka tomu sa prechádzka jej ulicami stáva zážitkom pripomínajúcim cestu v čase. Malé drevené domy s charakteristickými vyrezávanými ozdobnými prvkami, každý namaľovaný inou farbou dodávajú tomuto miestu výnimočnú a rázovitú atmosféru.

Vladimir&Suzdal-05Účasť na pravoslávnej bohoslužbe možno prirovnať k návšteve opery alebo koncertu klasickej hudby. Umelecký zážitok je v oboch prípadoch rovnako hlboký a uchvacujúci. Ak si takýto zážitok radi doprajete, navštívte bohoslužbu v niektorom z miestnych kláštorov.

Vladimír

Najcennejšou a najzaujímavejšou trofejou mesta je jeho história. Ak aj nie ste jej nadšencom, toto miesto vás nadchne svojou starobylosťou. Vo Vladimíre pocítite chuť dávnych čias a užasnete nad múdrosťou, talentom a zručnosťou jeho niekdajších obyvateľov. História mesta siaha až do 12. storočia. Založené bolo v roku 1108 Vladimírom Monomachom, kniežaťom Kyjevskej Rusi. Hoci pôvodne slúžil len ako obranná pevnosť, počas vlády Monomachovho syna Jurija Dlhorukého naberal na dôležitosti a pod vládou jeho syna Andreja Bogoľubského sa mesto stalo hlavným mestom jedného z najväčších ruských kniežatstiev. Zlatá éra Vladimíru trvala až do mongolskej invázie v roku 1237. Z tých dôb sa do dnešných čias zachovali v meste len tri pamiatky:

  • Chrám Nanebovzatia Bohorodičky
  • Zlatá brána
  • Chrám sv. Demetera Solúnskeho

Vladimir&Suzdal-18Chrám Nanebovzatia Bohorodičky stojaci na najvyššom bode starého mesta predstavuje jeho dominantu. Hoci už zvonku vyzerá majestátne, jeho interiér vás očarí ešte viac. Chrám pochádza z obdobia, kedy bolo mesto založené. Sú v ňom pochované kniežatá starej Rusi ako Andrej Bogoľubský alebo Vselovod Veľké Hniezdo. Posledný odpočinok tu našli aj významní episkopi a metropoliti pravoslávnej cirkvi. Najväčším a najcennejším pokladom sú však fresky, ktorými v roku 1408 steny chrámu vyzdobil Andrej Rubľov – najtalentovanejší a najvýznamnejší ikonopisec všetkých čias.  

 

Zlatá brána bola dokončená v roku 1164 a prežila dokonca aj mongolskú inváziu v roku 1237, pri ktorej bola väčšia časť mesta zničená. Hoci nesie názov zlatá, brána zo zlata vyrobená nebola. Vladimir&Suzdal-16V skutočnosti išlo o drevenú bránu, ktorá bola obitá pozlátenými medenými plátmi. Jej pôvodná podoba sa do dnešných čias, bohužiaľ, nezachovala. Do konca 18. storočia totiž natoľko schátrala, že Katarína Veľká odmietla bránou prejsť. Bála sa, že by jej mohla spadnúť na hlavu. A tak v roku 1795 na panovníčkin podnet mesto rozhodlo o jej prestavbe a tým aj zmene jej vzhľadu. Dnes je táto pamiatka jednou z najdôležitejších na zozname mesta a v jej priestoroch sídli múzeum histórie obrany mesta.  

Chrám sv. Demetera Solúnskeho je unikátnou architektonickou pamiatkou, ktorá nemá obdobu nikde v Rusku ani v Európe. Vonkajšie  múry chrámu sú obložené asi 600 kamennými blokmi, na ktorých sú vytesané postavy z Biblie aj významné historické osobnosti, biblické výjavy aj obrazy prírody pripomínajúce svojimi vzormi tradičnú výšivku. Pri pohľade na túto precíznosť a výnimočnú krásu ani nebudete chcieť veriť, že chrám postavili pred takmer tisíc rokmi a že sa v takejto podobe zachoval až do dnešných čias.  

Ako sa sem dostať?

Z Moskvy do Vladimíru možno cestovať vlakom alebo autobusom. Do Suzdali sa najlepšie dostanete autobusom z Vladimíru.
Vlaky z Moskvy do Vladimíru odchádzajú zo železničnej stanice Kurskaja (stanica metra Kurskaja na Arbatsko-Pokrovskej a Okružnej línii, stanica metra Čkalovskaja na Ľublinskej línii). Najúspornejším variantom je cestovať lokálnym vlakom nazývaným v ruštine „električka“. Cesta trvá okolo troch hodín. Cestovať do Vladimíru však možno aj autobusom. Autobusy odchádzajú zo Šolkovskej autobusovej stanice (stanica metra Šolkovskaja na Arbatsko-Pokrovskej línii) a cesta trvá tiež približne tri hodiny.
Najjednoduchším spôsobom, ako sa dostať z Moskvy do Suzdali, je cestovať do Vladimíru a odtiaľ autobusom do Suzdali. Autobusy odchádzajú z Vladimírskej autobusovej stanice, ktorú nájdete na adrese ulica Vokzaľnaja č. 1. Chodia denne skoro každú pol hodinu. Prvý autobus odchádza o 6.30 a posledný o 21.40.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *