Keď si budete plánovať cesto do Petrohradu, rozhodne si vyhraďte minimálne pol dňa pre návštevu interaktívneho múzea nazývaného Grand Maket Rossija. Aj keď spoza jeho múrov nevytrčíte päty, za niekoľko hodín môžete precestovať Rusko skrz-naskrz Kaliningradom počínajúc a  Vladivostokom končiac.

Grand Maket Rossija sú modely predstavujúce krajinu v pomere 1:87. Na 800m2 uvidíte všetko, čo Rusko ponúka. Jednotlivé modely sú vyrobené veľmi precízne a poskytujú mimoriadne realistický obraz rôznych kútov Ruska. Na tejto obrovskej ploche sú z modelov postavené budovy, mosty, továrne, priehrady, uhoľné bane, rieky, kopce, hory, moria, polia, farmy, zvieratá, ľudia – všetko nesmierne verné a autentické. Pohyb vlakov riadi zložitý algorytmus, takže sa nikdy neopakuje. Autá jazdia po cestách vďaka dômyselnému elektro-magnetickému systému, takže vyzerajú, akoby ich skutočne niekto šoféroval. Každých desať minút sa nad krajinou vystrieda deň s nocou – samozrejme sa táto zmena deje postupne, v súlade so skutočným západom resp. východom slnka v jednotlivých časových zónach. Modely sú natoľko presvedčivé, že máte chvíľami pocit, že malý ľudia sa už-už pohnú.

V tomto výnimočnom múzeu sme pri našej ostatnej návšteve Petrohradu strávili celý deň. Oplatí sa kúpiť si audiosprievodcu. Poskytne informácie nielen o Rusku, ale aj o tom, ako modely vznikajú a ako ich zamestnanci múzea udržiavajú.

Aktuálne informácie o otváracích hodinách múzea ako aj o cene lístkov doň nájdete na jeho internetovej stránke: https://grandmaket.ru/en/

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *