Toskánsko sa bezpochyby radí k tým destináciám, ktoré sa v zoznamoch vysnívaných cestovateľských cieľov vyskytujú poriadne často a poriadne vysoko. Každý rok prichádzajú do tohto malého regiónu milióny ľudí, aby si vychutnali jeho výnimočnú atmosféru, ochutnali tradičnú kuchyňu a vína miestnych producentov, obdivovali krásu krajiny a aspoň na krátky čas uverili, že život je sladký. Záujem turistov o Toskánsko je eminentný, takže by si človek mohol myslieť, že v sprievodcoch sa o ňom už popísalo úplne všetko. Ak však dočítate tento článok do konca, zistíte, že aj v Toskánsku je ešte stále čo objavovať a spoznávať.

Kde mäsiari sú filozofi

Dario CecchiniNávšteva mäsiara v Toskánsku je zážitkom sama osebe. Ak však hľadáte niečo naozaj špeciálne, neobíďte mestečko Panzano a v ňom mäsiarstvo Dario Cecchini. Počas dňa tu vždy natrafíte na zaujímavú ochutnávku Dariových originálnych produktov, ktorý do svojho tradičného remesla vniesol úplne novú filozofiu. Pri ochutnávke vám vždy ponúknu aj pohár vína od niektorého z miestnych producentov.

Dario Cecchini však nie je len mäsiarom. Svoj nekonvenčný prístup uplatnil aj v oblasti gastronómie. V súčasnosti nájdete v Panzane až tri jeho reštaurácie – Dario Doc, Solociccia, Officina della Bistecca. Jedálny lístok v každej z nich je veľmi jednoduchý – pozostáva iba z troch ponúk. Výnimočný gurmánsky zážitok si u Daria môžu dovoliť všetci. Ceny sú viac než fér. Ak sa chcete u Daria navečerať, je lepšie rezervovať si stôl vopred. Pripravte sa na to, že za ním budete sedieť s ďalšími hosťami – ako jedna veľká rodina. Skvelá príležitosť zoznámiť sa a získať nových priateľov popri tom, ako si budete vychutnávať špeciality nielen z mäsa.

Kde ochutnávka vín dostáva úplne nové dimenzie

Academia-01Dario Cecchini nie je ani zďaleka jediný poklad, ktorý vo svojich uličkách ukrýva mestečko Panzano. Čaká tu na vás aj najnezvyčajnejšia ochutnávka vín, akú ste kedy zažili. Vo svojej Accademia del Buon Gusto ju ponúka Stefano Salvadori – miestny someliér, milovník umenia a majiteľ vinotéky. Predstavuje a ponúka iba vína od producentov z najbližšieho okolia (jeho rádius je 30km).  Netradičným spôsobom vás prevedie explóziou vínnych chutí, zaujímavých myšlienok, neočakávaných asociácií, životných filozofií a originálnych nápadov. U Stefana totiž ochutnávka vín nikdy nie je iba o víne. Očakávajte neobyčajnú kombináciu umenia, histórie, filozofie a opojenia všetkých zmyslov.

 

 

Kde sa zastavil čas

Volpaia-01Pôvodná stredoveká dedinka dýchajúca pokojnou atmosférou, ukrytá ďaleko od hlavných cestných ťahov – to je Volpaia. Prechádzka jej úzkymi uličkami je veľmi príjemná a vôbec nie dlhá. Hneď po nej sa zastavte v podniku Bar Ucci. Je to originálne miesto, kde dostanete dobré víno – ako inak, miestnej produkcie, tradičné toskánske jedlá a domáce dezerty. Podnik vedie rodina Barucci, ktorá v dedinke žije už celé generácie. Atmosféra v podniku je uvoľnená, ku každému hosťovi sa tu správajú ako k starému známemu.

Viac fotografií z Talianska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *