Poľsko bolo prvou krajinou na trase našej expedície K Gibraltáru cez Nordkapp. Samozrejme, hranice sme prekračovali s istými predsudkami. Všetci Slováci pripisujú svojim poľským susedom a ich krajine isté stereotypy. Poľsko a Poliaci nás však v mnohých ohľadoch príjemne prekvapili. Chceme sa s vami podeliť aspoň o niektoré z našich zistení a poupraviť tak všeobecný obraz Poliakov a Poľska na Slovensku.

 

Poland_01

Zelené mestá
Po ceste sme strávili istý čas v mestách Krakow, Lodz, Varšava, Gdaňsk a Sopot. Ako sme tieto mestá postupne spoznávali, neprestávali nás udivovať tým, koľko je v nich parkov, zelených plôch a ako podporujú zelenú dopravu na svojom území prepracovaným systémom cyklistických chodníkov.
V meste nebudete trpieť ani v tých najväčších letných horúčavách. Kdekoľvek v meste sa nachádzate, vždy je poruke nejaký park, parčík alebo aleja, kde sa môžete ukryť pred pečúcim slnkom a schladiť sa v príjemnom tieni majestátnych stromov.
V každom zo spomenutých miest sme zaregistrovali naozaj kompaktnú sieť cyklistických chodníkov. Skutočných cyklistických chodníkov. Nielen čiar namaľovaných na asfalte. Naozajstných chodníkov pre cyklistov, kde ich neohrozujú autá a ani oni chodcov.

 

Poland_11

Dobrá spolupráca mesta so svojimi občanmi
Hoci projekt požičovne bicyklov prevádzkovanej mestom zrealizovali v mnohých  poľských mestách, nás  zaujal najmä ten v meste Lodz. Mesto tu každý rok vyčlení istú časť svojho rozpočtu na realizáciu nápadov, s ktorými prídu jeho obyvatelia. Ktoré nápady bude mesto realizovať, o tom v elektronickom hlasovaní rozhodujú opäť obyvatelia. A takto vznikla a bola zrealizovaná aj myšlienka požičovne bicyklov prevádzkovanej mestom. V Lodzi si vďaka tomu môžete bicykel vypožičať alebo ho vrátiť na viacerých miestach v centre a jeho širšom okolí za pár centov. Jednoduchý nápad, jednoduchá realizácia a v konečnom dôsledku z toho profitujú všetci.

 

Poland_03

Rozvoj
Kamkoľvek sme sa počas našej cesty Poľskom pozreli, všade sa niečo stavalo, budovalo, rekonštruovalo, renovovalo. Ak hovoríme, stavalo, budovalo, rekonštruovalo a renovovalo, myslíme to vážne. Všade, kam sme sa pozreli, sa makalo. Neboli to len opustené prehradené a rozkopané cesty a chodníky, budovy obohnané prázdnotou zívajúcim lešením a podobne. Všade vládol čulý pracovný ruch. Všade sa makalo naplno.

 

Poland_09

Čerstvé, chutné a lacné potraviny
V našom povedomí sa poľské potraviny asociujú najmä so škandálmi a s nízkou kvalitou. V Poľsku však väčšina ľudí nakupuje práve domácu produkciu. Vedia totiž, že je to kombinácia dobrej kvality a dobrej ceny. A naozaj to tak je. Ale prečo je v Poľsku už dávno možné to, o čom my na Slovensku dlho iba snívame? Myslíme si, že Poliaci jednoducho objavili recept na ten správny pomer štátnej podpory, regulácie a daňovej politiky pre toto odvetvie.

 

Poland_10

Čistá a upravená krajina
Musíme sa k niečomu priznať. Počas našej cesty Poľskom sme často kempovali na divoko. Okrem toho, že sme tak ušetrili zopár eur, mali sme možnosť zistiť ešte jednu zaujímavú vec o Poľsku. V tejto krajine len zriedka nájdete odpad vyhodený niekde uprostred prírody. Aj poľské mestá a dedinky sú veľmi čisté a upravené. Ťažko niekde zahliadnete smeti povaľujúce sa len tak na ulici alebo na chodníku. Netušíme, ako to robia. Sú však dôkazom toho, že sa to dá.

 

Poland_12

Krásny vidiek
Poľský vidiek je krásny a veľmi romantický. Za návštevu stojí podľa nás najmä oblasť Mazury. Nájdete v nej tisíc jazier rôznej veľkosti, kopce, polia a veľa malých fariem. Vďaka takejto kombinácii sa tu nemožno nudiť. Môžete sa plaviť po jazerách, kúpať sa v nich, vybrať sa na výlet bicyklom, zapojiť sa do prác na farmách v rámci agroturizmu atď.

Poľsko v nás zanechalo aj vďaka týmto zisteniam a skúsenostiam veľmi dobrý dojem. V mnohých ohľadoch sme si našu mienku o ňom a jeho obyvateľoch museli poupraviť. Ak sa práve rozhodujete, kam sa toto leto vybrať na dovolenku a chceli by ste niečo netradičné, rozhodne berte do úvahy Poľsko. Nech sa už rozhodnete pre ktorékoľvek mesto alebo región, určite neoľutujete.

Nuž, je tu ešte jedna vec, ktorú musíme spomenúť a ktorá poľských vodičov nestavia práve do najlepšieho svetla. Ak sa do Poľska vyberiete autom tak ako my, pripravte sa na to, že Poliaci jazdia ako blázni. Napríklad je celkom bežné, že ak je cesta dostatočne široká, autá obiehajú bez ohľadu na to, či v protismere niečo ide alebo nie. Jednoducho počítajú s tým, že ten oproti sa uhne, aby sa na ceste pomestili všetci traja – obehovaný, obiehajúci aj ten idúci v protismere. Keďže sme počas našej cesty nevideli ani jednu autonehodu, očividne im to takto funguje.
Na druhej strane, cesty majú v Poľsku vo vynikajúcom stave a za diaľnicu platíte iba na istých úsekoch. My sme prešli Poľsko z juhu na sever bez toho, aby sme platili čo i len cent cestného alebo diaľničného mýta.

Viac fotografií z Poľska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *