Počas našej návštevy Varšavy sme niekoľko dní bývali u slovensko-poľskej rodiny. Marta, naša hostiteľka, tu žije a pracuje už päť rokov. Samozrejme sme neodolali a položili jej niekoľko otázok. Chceli sme vedieť, aký je jej názor na Poliakov a ich krajinu a či sa nejako líši od názoru na Poliakov prevládajúceho u slovenskej populácie žijúcej na Slovensku.

Vista Travellers: Poliakom Slováci pripisujú množstvo vlastností a stereotypov, pričom ani zďaleka nie sú všetky lichotivé. Ty žiješ a pracuješ vo Varšave už päť rokov, takže si mala možnosť zažiť Poliakov v tých najrôznejších situáciách. V čom sú podľa teba predstavy Slovákov o Poliakoch pravdivé a v čom sa úplne mýlia?
Marta: Na začiatok by som možno spomenula, že okrem Poľska som niekoľko rokov žila a pracovala aj v Rakúsku a Česku. Skúseností so životom v zahraničí a súžitím s inými národnosťami mám teda dosť. Čo sa týka Poliakov, myslím si, že naše predstavy sú zastaralé. Poľsko si stále mnohí asociujú s trhmi, kde sa síce nakupovalo za výhodnejšie ceny, ale všetci počítali s adekvátne nižšou kvalitou. Ďalšie nelichotivé vlastnosti, ktoré Poliakom zvyčajne pripisujeme, sú spojené s pitím alkoholu a kradnutím.
Po piatich rokoch života v Poľsku môžem s pokojným svedomím označiť všetky tieto stereotypy za nepravdivé. Osobne som tu nezažila ani jednu situáciu, ktorá by potvrdzovala naše predstavy. Áno, Poliaci sa radi zabávajú a radi si vypijú – asi tak ako všetky národy. Doteraz som tu žiadnych zlodejov nestretla (a dúfam, že ani nestretnem). V tomto ohľade som oveľa bohatšie skúsenosti nazbierala počas štyroch rokov strávených v Čechách.
Ak mám hovoriť o kvalite, tu v Poľsku sa považujú poľské produkty za lepšie a kvalitnejšie ako tie z dovozu. Môžem to potvrdiť aj sama z vlastnej skúsenosti. Nakupujem výhradne poľské produkty. Vysokú kvalitu majú najmä oblečenie, kozmetika a potraviny. Poľské výrobky môžem iba odporúčať. Poliaci sami sa snažia podporovať vlastnú ekonomiku nákupom domácej produkcie, za čo im pripisujem veľké plus.

Vista Travellers: Ty si sa do Poľska presťahovala za svojím partnerom. Ako si vnímala Poliakov predtým a ako sa zmenil tvoj pohľad na nich po tom, čo si sa sem presťahovala?
Marta: Musím sa priznať, že predtým, než som sa sem presťahovala, tiež som mala podobné predstavy o Poľsku a Poliakoch, ako boli spomenuté vyššie. Dnes Poliakov vnímam ako hrdý a ambiciózny národ. Predovšetkým zjednotený a vlastenecký.

Vista Travelers: Je podľa teba niečo, čo by sa Slováci mohli naučiť od Poliakov a naopak, Poliaci od Slovákov?
Marta: Slováci by od Poliakov určite mohli odkukať, ako byť viac suverénni. Poliaci by sa zas od Slovákov mohli naučiť variť halušky. Iba žartujem. Poliaci a Slováci sú si dosť podobní. Určite by sa aj Poliaci mali čo naučiť od Slovákov, ale priznám sa, že v tejto chvíli mi nič konkrétne nenapadá.

Vista Travellers: Poliaci sú oveľa väčší patrioti ako Slováci. Prečo je to podľa tvojho názoru tak?
Marta: Poliaci sú skutočne silní patrioti. Myslím si, že zčasti je to tým, že oproti Slovákom sú omnoho väčším národom. Ich patriotizmus je navyše ovplyvnený a podporovaný aj súčasnou vládou.

Vista Travellers: Keby si si mohla do Poľska preniesť/priniesť niečo zo Slovenska, čo by to bolo?
Marta: Naše hory.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *