Nordkapp – najsevernejší bod Európy je veľmi populárnou turistickou destináciou. Je to miesto symbolické a výnimočné a asi aj preto láka mnohých. Hoci jeho pozícia najsevernejšieho bodu európskeho kontinentu bola už niekoľkokrát spochybnená, je to veľmi pekné miesto a oplatí sa ho navštíviť. Navyše má potenciál uspokojiť očakávania všetkých druhov turistov a cestovateľov.

Pre nás bol Nordkapp jedným z dôležitých míľnikov našej výpravy K Gibraltáru cez Nordkapp. Dosiahli sme ho 22. júla 2016 a strávili sme tu tri dni. Zažili a vyskúšali sme tu všetko možné, vďaka čomu sa s vami môžeme podeliť o tri veci, ktoré je dobré vedieť predtým, než sa na Nordkapp vyberiete.

Nordkapp all-inclusive
Snáď každý pozná kovový glóbus, ktorý sa stal symbolom najsevernejšie položeného miesta Európy. Málokto odíde z Nordkappu bez toho, aby sa s ním sfotografoval.

Nordkapp_03
Čo však zvyčajne na fotografiách z Nordkappu neuvidíte, je areál, ktorý prichádzajúcim turistom ponúka rôzne služby. Je dôležité vedieť, že Nordkapp, to je vlastne aj tento areál. Za vstup doň sa platí. V čase, keď sme tam boli my, sme zaplatili 260 NOK za osobu. Tento lístok má platnosť 24 hodín, počas ktorých môžete areál opustiť a opäť sa doň vrátiť, koľkokrát chcete alebo potrebujete. Navyše, vaše auto alebo karavan môžete zaparkovať bezplatne na parkovisku priamo pred vstupom do areálu.

Nordkapp_19

A čo v ňom vlastne nájdete? Obchod so suvenírmi, najsevernejšie položený poštový úrad, informačnú kanceláriu, reštauráciu, kaviareň, bar, múzeum, panoramatické kino, jaskyňu svetiel, ekumenickú kaplnku, vyhliadkovú plošinu, toalety a pripojenie na internet (voľne prístupnú WiFi). Všetky zariadenia sú návštevníkom k dispozícii denne od 11.00 do 2.00. Toalety sú otvorené od 7.00 do 2.00.

Nordkapp_02
V lete je na Nordkappe dosť rušno – obzvlášť okolo polnoci. Každý deň sem prichádzajú autobusy plné turistov túžiacich uvidieť na vlastné oči polnočné slnko. Dobrou správou je, že hneď, ako ho o polnoci uvidia, poberú sa autobusmi zase preč. Takže okolo 2-3 v noci sa na Nordkappe môžete ocitnúť úplne sami.

Nordkapp_01

Nordkapp_04
Na Nordkappe môžete aj prenocovať – napríklad v karavane alebo v stane. Buďte však opatrní a ohľaduplní. Arktická príroda je veľmi krehká a ľahko jej možno ublížiť alebo ju zničiť. Takže, tak ako my si pokojne vychutnajte ten moment, keď prvé, čo po prebudení uvidíte, je stádo sobov pasúcich sa len pár krokov od vášho stanu. Ale nenechávajte tu po sebe odpadky, nestavajte mohyly z kameňov, netrhajte kvety a neničte vtáčie vajíčka.

Nordkapp_15
Nordkapp_16

Severnejšie ako najsevernejší bod Európy
Ako sme už spomínali, pozíciu najsevernejšieho bodu Európy nemá Nordkapp až takú istú. Je tu totiž ešte jeden mys – Knivskjelodden. Jeho cíp leží ešte severnejšie ako Nordkapp. Knivskjelodden je dobrým cieľom pre tých, ktorí si svoje úspechy radi zaslúžia a pred turistickou atrakciou uprednostnia prírodu a čistý zážitok. Ako sa na Knivskjelodden dostať?
Asi päť kilometrov pred vstupom do areálu na Nordkappe leží malé a nenápadné parkovisko. Práve od neho štartuje turistický chodník vedúci k mysu Knivskjelodden.

Nordkapp_06

Cesta tam a späť meria okolo 16 kilometrov. Chodník je dobre značený mohylami z kameňov rôznej veľkosti.

Nordkapp_05

Hoci prevýšenie nie je veľké, túra je celkom náročná. Terén je tu drsný, skalnatý a často podmočený. Aj vzhľad krajiny je dosť monotónny. Ale Knivskjelodden vám všetky útrapy cesty rozhodne vynahradí.

Nordkapp_30
Posledný úsek trasy vedúci k cípu mysu sprostredkováva úchvatné výhľady na Nordkapp. Je to vskutku nádherný útes a možno sa pri pohľade naň pristihnete pri myšlienke, že je lepšie sa naň dívať ako na ňom byť. My sme na Knivskjelodden dorazili o polnoci a mohli sme si tak užiť výhľad na Nordkapp zaliaty lúčmi polnočného slnka. Zážitok to bol úžasný a nezabudnuteľný.

Nordkapp_27

Vychutnajte si ticho
Ak máte radi ticho a pokoj a patríte k tým cestovateľom, ktorí sa tlačenici a zhonu turistických atrakcií radšej vyhýbajú, Kjerkeneset môže byť pre vás veľmi zaujímavou destináciou. Je to nádherný mys, vysoký a strmý útes, z ktorého sa vám otvoria dych berúce výhľady na západnú časť ostrova Mageroya a ostrovy Gjesvaer a Storstappen. Vychutnať si ich budete môcť v absolútnom tichu a samote. Nanajvýš sa k vám pridá zopár sobov.

Nordkapp_08
Štartovací bod tejto túry sa nachádza na parkovisku neďaleko Nordkappu, ktoré sme už spomenuli. Z parkoviska vyrazíte po tom istom chodníku, ktorý vedie ku Knivskjelodden. Po niekoľkých kilometroch prídete na rázcestie. Doprava chodník pokračuje ku Knivskjelodden, rovno zase smerom na Kjerkeneset. Tu však už vyšliapaný chodník neuvidíte. Iba v diaľke na obzore ďalšiu mohylu z kameňov určujúcu, ktorým smerom z vašej aktuálnej pozície pokračovať.

Nordkapp_07

Smer na Kjerkeneset je značený oveľa redšie, ako smer na Knivskjelodden. Zakaždým si na obzore musíte vyhľadať mohylu z kameňov a potom skúsiť nejako sa k nej dostať. Terén môže byť dosť náročný – opäť nie kvôli prevýšeniu, ale kvôli jeho charakteru. Väčšinou ho pokrývajú mokrade. Avšak to, čo vás čaká na konci tejto túry, za vynaloženú námahu rozhodne stojí.

Nordkapp_23

Nordkapp_21

Nordkapp_09

My sme obe tieto túry skombinovali. Najprv sme sa vybrali na Kjerkeneset a na spiatočnej ceste sme si spravili odbočku na Knivskjelodden. Prešli sme takmer 30 kilometrov. Na vlastnej koži sme sa presvedčili, že prípravu tu netreba podceňovať. Počasie na myse Knivskjelodden sa zmenilo doslova v priebehu jednej minúty. Takže aj vám odporúčame vziať si na takúto túru dostatok jedla a tekutín, ako aj oblečenie vhodné do rôznych poveternostných podmienok. Jednoducho počítajte s tým, že môže byť slnečno a 22 stupňov a o minútu už bude zamračené, pofukovať bude ľadový vetrík a teplota klesne o desať alebo viac stupňov.

Nordkapp_33
Dobrý nápad je vybrať sa na takúto túru s tým, že na ceste aj prenocujete. Videli sme hneď niekoľko miest vhodných na rozloženie stanu, z ktorých si užijete úžasné výhľady a absolútny pokoj. A na ďalší deň môžete svieži a oddýchnutí v túre pokračovať.

Nordkapp_35

Nuž a na záver pripájame ešte krátke video z našej túry na Kjerkeneset a Knivskjelodden.

Viac fotografií z Nórska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *