Litva, Lotyšsko a Estónsko. Tri krajiny na pobreží Baltického mora, ktoré môžu byť veľmi zaujímavou destináciou pre vašu najbližšiu letnú dovolenku. Svojim návštevníkom ponúkajú všetko, na čo si len spomenú: životom (aj nočným) pulzujúce metropoly, zaujímavé historické pamiatky, pláže s jemným bielym pieskom a azúrovým morom, romantický a pokojný vidiek aj nedotknutú prírodu a hlboké lesy. Navyše budete mať na ich spoznávanie relatívne viac času. Dni sú tu v lete dlhšie, ako sme zvyknutí u nás na Slovensku.

Geograficky k nám leží najbližšie Litva a asi bude aj pre vás prvou v poradí na ceste po krajinách Pobaltia. Kde sa v Litve zastaviť a čo si nenechať ujsť? To do veľkej miery závisí od vašich osobných preferencií. My sme pre vás vybrali top tri destinácie a dúfame, že si z nich vyberie nadšenec histórie, plážový povaľač aj nekompromisný milovník prírody.

1. Kaunas

kaunas_01
Druhé najväčšie mesto krajiny a jedno z najzaujímavejších miest, ktoré sme doteraz na našej ceste videli. Nájdete v ňom hneď dve historické centrá – obe stoja za vzhliadnutie. Jedno pochádza z čias vzniku mesta. Okolo mestskej radnice a radničného námestia nájdete staré kostoly. Úzke uličky skrývajú staré domy s útulnými kaviarňami, reštauráciami alebo malými obchodíkmi. Mestu nechýba ani stredoveký hrad.
Je tu však ešte jedno historické centrum. To pochádza zo začiatku dvadsiateho storočia. V dôsledku invázie boľševikov, ktorí v roku 1919 obsadili Vilnius, bol Kaunas v medzivojnovom období dočasne hlavným mestom Litvy. Mesto zažilo v tomto období búrlivý rozvoj. Aj vďaka týmto okolnostiam tu dnes možno obdivovať množstvo budov postavených v štýle Art Deco.

Kaunas_2

Odporúčame prechádzku po ulici Laisvés aléja (Aleja slobody). Je to pešia zóna dlhá až dva kilometre. Jej stredom sa tiahnu dva rady líp a na jej konci stojí majestátny kostol Sv. Michaela Archanjela. Na ulici Laisvés aléja, ale aj v priľahlých uliciach nájdete množstvo budov z obdobia, keď bol Kaunas hlavným mestom. Očarí vás napr. budova hlavnej pošty (1930-32), Palác dôstojníkov (1937), Múzeum vojny Vytautasa Veľkého, kino Romuva (1940) alebo Mliečne centrum – multifunkčná budova s obytnými aj obchodnými priestormi (1931-1932). Nad všetkou tou krásou sa týči Chrám Kristovho vzkriesenia. Táto výnimočná sakrálna stavba (1934-1940) nie je len unikátnym architektonickým počinom. Symbolizuje tiež oslobodenie a vzkriesenie litovského národa. Návštevníci sa výťahom môžu vyviezť na jeho strechu a z výšky sa kochať pohľadom na nové staré centrum mesta tiahnuce sa pozdĺž ulice Laisvés aléja.
Viac turistických informácií o meste Kaunas nájdete na www.visit.kaunas.lt.
Viac info o Litve pre turistov nájdete na www.lithuania.travel.

2. Klaipéda

Klaipeda_1
Staré hanzovné a prístavné mesto, vlastne najstaršie mesto v Litve. V malom, ale útulnom historickom centre mesta vás zaujmú stavby postavené v architektonickom štýle nazývanom Fachwerk. Jeho podstata spočívala v tom, že drevené nosné piliere budov ostávali na fasáde odhalené a tvorili zároveň jej výzdobu. V budovách sa predtým žilo, slúžili ako sklad tovaru a pod. Najvyššiu koncentráciu takýchto budov nájdete v komplexe nazývanom Dvor umelcov. Najpôsobivejšou stavbou postavenou v tomto štýle je hotel Starý Mlyn (Old Mill Hotel). Naďabíte naň cestou do Starého terminálu trajektov.
Ďalšou osobitosťou historického centra mesta Klaipéda sú jeho ulice. Jedna na druhú sú kolmé. Pre mesto takéhoto veku vskutku neobvyklý jav, avšak veľmi jednoducho vysvetliteľný. Keďže históriu mesta dlhú dobu písali Nemci, odrazilo sa to aj na jeho územnom plánovaní a vzhľade.
Počas príjemnej prechádzky centrom mesta neobíďte ani plachetnicu Meridianas. Kotví nastálo na brehu rieky Dané, len pár krokov od Divadelného námestia. Príbeh tejto lode je ako z pera hollywoodskeho scenáristu. Odsúdenú na zánik ju v poslednej chvíli zachránila hŕstka nadšencov a dnes sa na jej palube môžete najesť v príjemnej atmosfére.

Klaipeda_2
Viac turistických informácií o Klaipéde hľadajte na www.klaipedainfo.lt.
Viac info o Litve pre turistov nájdete na www.lithuania.travel.

3. Nida


Či už sa zastavíte v Klaipéde alebo nie, v žiadnom prípade by ste pri návšteve Litvy nemali vynechať Kuršskú kosu a mestečko Nida.
Kuršská kosa je úzky pás pevniny tiahnuci sa od pobrežia Kaliningradskej oblasti až po Klaipédu. Štátna hranica medzi Ruskou Federáciou a Litvou pretína kosu presne v strede. Medzi kosou a pevninou sa rozprestiera lagúna. Po jej vodách sa z prístavu v Klaipéde môžete odviezť loďou až do mestečka Nida, ktoré od spomínanej hranice s Ruskom leží len pár kilometrov. Mestečko je zaujímavé nielen svojou neuveriteľne autentickou a pokojnou atmosférou a originálnou architektúrou, ale aj obrovskými pieskovými dunami, ktoré sa dvíhajú na jeho južnom okraji.

Nida_1

V dôsledku pôsobenia prírodných síl ale aj činnosti človeka tieto duny postupne miznú. Hoci to nie je rýchly proces – za ostatných 30 rokov klesla jej výška o 10 metrov na súčasných 67 metrov, s návštevou tohto nádherného miesta netreba otáľať.

Nida_2

Na svoje si tu prídu aj naturisti. Naturistickú pláž sme objavili hneď za Nidou na pobreží Baltického mora – hebký biely piesok a azúrové more. Raj na zemi.

Pozrite si aj krátke video z nášho výletu: 

Viac informácií o Kuršskej kose nájdete na stránke  www.visitneringa.com.
Viac info o Litve pre turistov nájdete na  www.lithuania.travel.

V krajinách Pobaltia sme strávili niekoľko týždňov v rámci našej expedície k Gibraltáru cez Nordkapp. Čo je to za expedíciu, si môžete prečítať na našom blogu na stránke www.vistatravellers.com. Okrem toho tu prinášame aj naše postrehy z ciest a zaujímavé rozhovory zo zahraničia. Ako na expedícii postupujeme ďalej, môžete sledovať na našej FB stránke www.facebook.com/vistatravellers.

Viac fotografií z Litvy na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *