Slavomíru sme stretli na Gibraltári. Je to ďalšia zo šikovných Sloveniek a  Slovákov, ktorí sa úspešne realizujú v zahraničí a o návrate domov ani neuvažujú. Že skončila v Španielsku, nie je v jej prípade žiadna náhoda. Ako sama hovorí, do práce treba chodiť všade – tak na Slovensku, ako aj v Španielsku. Ale ako človek naloží so svojím časom po práci, je každého voľba.  A práve ten voľný čas rada trávi v prostredí, ktoré našincovi po každej stránke pripomína dovolenku. Teplo, slnko, more, pláž. Viac nám prezradila v rozhovore, ktorý si môžete prečítať nižšie.   

Vista Travellers: V akých krajinách si doteraz žila a pracovala?
Slavomíra: Na Slovensku, v Rakúsku, Anglicku, Írsku, Taliansku. Momentálne pracujem na Gibraltáre a taktiež na Malorke. Žijem v Španielsku, no predtým som istý čas žila aj na Kanárskych ostrovoch  – na Tenerife.

Vista Travellers: Aká bola tvoja cesta do zahraničia? Prečo si sa rozhodla odísť zo Slovenska a čo ťa motivuje ostávať žiť v zahraničí aj naďalej?
Slavomíra: Do zahraničia som odišla hneď po skončení vysokej školy. Ešte počas posledného ročníka som pracovala pre medzinárodnú spoločnosť, ktorá má v Bratislave centrum podporných služieb. Rozhodla som sa však dať výpoveď a skúsiť šťastie v zahraničí.
Momentálne žijem v Španielsku a pracujem na Gibraltári. Priviedla ma sem túžba po inom spôsobe života, akým sa uberá väčšina dnešnej spoločnosti. Do práce treba chodiť všade – tak na Slovensku, ako aj v Španielsku. Ale ako človek naloží so svojím časom po práci, je každého voľba. My s priateľom milujeme prechádzky po pláži a cez zelené golfové ihriská s naším psíkom.

gibraltar-04
Radi si dáme kávičku v našom malom centre alebo zájdeme do chiringuito na pláži (chiringuito je plážový bar alebo menšia reštaurácia na pláži) a užívame si nádherný výhľad. Snažíme sa tráviť vonku čo najviac času. Na prechádzku sa vyberieme, aj keď prší. Tu v Španielsku totiž ani v daždivom počasí nie je zima. 

gibraltar-02

Cez víkendy podnikáme výlety do neďalekých miest či už smerom na Malagu alebo na Cadiz. Je tu čo spoznávať a my sme ešte ani zďaleka nestihli navštíviť všetky okolité mestá. Počas Vianoc sa chystáme do pohoria Sierra Nevada, ktoré je od nás len tri hodiny jazdy autom. Chceme si pre zmenu trochu užiť zimu a zimnú atmosféru. 

Vista Travellers: Čo si myslíš, že ti rozhodnutie odísť do zahraničia dalo a čo, naopak, vzalo?
Slavomíra: Nemyslím si, že by som v dôsledku rozhodnutia žiť v zahraničí o niečo prišla. Práve naopak. Život v zahraničí mi ponúkol rôznorodé pracovné príležitosti.

Vista Travellers: Čo sa ti na jednotlivých krajinách, v ktorých si doteraz žila, a/alebo na obyvateľoch týchto krajín páčilo najviac? Čo si najviac oceňovala?
Slavomíra: Každá krajina má svoje krásy, ale aj svoje zvláštnosti, na ktoré si treba zvyknúť a akceptovať ich (napríklad hodinové meškanie na dohodnuté stretnutie a pod.). Najviac ma očarilo Taliansko a určite ma zaujali Taliani. Je to národ plný energie a srdečnosti s úžasnou kuchyňou.

Vista Travellers: Splnili sa všetky tvoje očakávania, ktoré si mala spojené so životom a prácou v zahraničí alebo si zažila aj nejaké sklamania?
Slavomíra: So svojou prácou som veľmi spokojná. Veľa pracovne cestujem, takže sa rozhodne neunavím príliš dlhým pobytom na jednom mieste.
Keby som mala spomenúť niečo, čo ma sklamalo, tak v Španielsku je to snáď len nekompetentnosť takzvaných „platených odborníkov“ – tu totiž nie je nič výnimočné, že záhradník robí elektrikára, automechanik kuchára a pod. A tak to často aj vyzerá.

gibraltar-01

Vista Travellers: Uvažuješ o návrate domov na Slovensko niekedy v blízkej alebo vzdialenej budúcnosti? Ak nie, čo by sa muselo stať, že by si túto možnosť začala zvažovať?
Slavomíra: Momentálne návrat na Slovensko nezvažujem. Ale som otvorená všetkým možnostiam.

Vista Travellers: Sleduješ vývoj politickej a spoločenskej situácie na Slovensku?
Slavomíra: Nie. Nesledujem ani slovenskú televíziu. (smiech)

Vista Travellers: Ale občas ešte Slovensko navštíviš, pravda? Ako často? Zaznamenala si pri návštevách nejaké zmeny v správaní ľudí, udrelo ti niečo do očí, prekvapilo ťa niečo?
Slavomíra: Pri každej návšteve Slovenska sa cítim viac vzdialene. Mám pocit, že na Slovensko už nepatrím a môj domov je mimo mojej rodnej krajiny. Rozpoznávam stále menej známych tvárí a kontakt so spolužiakmi a kamarátmi sa tiež vytráca. Je však pravda, že Slovensko nenavštevujem tak často, ako by som mala. Je to teda čiastočne aj moja vina.

Vista Travellers: Hoci pracuješ pre britskú spoločnosť, v tvojom tíme sa nenájdu dvaja ľudia rovnakej národnosti. S kým všetkým pracuješ a prináša podľa teba takáto diverzita so sebou viac pozitív alebo negatív?
Slavomíra: Jednoznačne prevládajú pozitíva. Je zaujímavé pracovať v jednom tíme s trinástimi rôznymi národnosťami (Argentína, Bulharsko, Rumunsko, Portugalsko, Turecko, Nemecko, Anglicko, Írsko, Maďarsko, Poľsko, Gibraltár, Španielsko, Rakúsko). Aj keď sme každý inej národnosti, všetci sme približne v rovnakom veku. To je veľké plus.
V práci spolu trávime relatívne veľa času. Keď cestujeme a zúčastňujeme sa rôznych podujatí, sme spolu  niekedy aj 20 hodín denne. Vzájomný rešpekt a pochopenie sú tu nevyhnuté. Aj keď pracovať v takom medzinárodnom tíme je zaujímavé, občas to môže byť náročné. Prejavilo sa to napríklad pri plánovaní ostatného team buildingu. Dohodnúť sa, čo budeme robiť, bola riadna výzva. Každý mal nápad, ale realizovať sme mohli iba jeden. Nakoniec sme sa rozhodli zorganizovať deň národných kuchýň. Každý priniesol niečo tradičné pre svoju krajinu. Bolo to fajn.

gibraltar-view-from-la-linea

Vista Travellers: Ovplyvňuje toto medzinárodné zloženie výrazným spôsobom celkový výsledok práce tímu?
Slavomíra: Myslím, že nie. Celý tím je zvyknutý pracovať s ľuďmi rôznych národností. Gibraltár je totiž podobne ako Malta sídlom medzinárodných firiem.

Vista Travellers: Na základe tvojich skúseností s inými národnosťami, myslíš, že je niečo, v čom by sme my, Slováci, mohli ostatné národy Európy nasledovať? Nejaká pozitívna vlastnosť alebo prospešná schopnosť, ktorú si u iných zaregistrovala, ale nám Slovákom chýba?
Slavomíra: Myslím, že by sme sa my Slováci mali menej stresovať. Nemali by sme si robiť toľko starostí o to, čo bude zajtra. Namiesto toho by sa mohli viac starať o to, čo bude dnes.

Vista Travellers: Keby si mala možnosť preniesť zo Slovenska do Španielska, kde momentálne žiješ, jednu vec, čo by to bolo?
Slavomíra: Keby som mala takú možnosť, určite by som do Španielska priniesla slovenskú kuchyňu. Španielsko so slovenskou kuchyňou by pre mňa bola ideálna krajina! (smiech)

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *