Na Slovensku je známa ľudová múdrosť „Kto sa vlkov bojí, nech do lesa nechodí.“ Po našej ostatnej návšteve v Moskve by sme ju parafrázovali nasledovne: Kto sa mrazu bojí, nech do Ruska nechodí.“ Ak sa však zimy ani mrazov nebojíte, Rusko si zamilujete rovnako ako my. Najmä, ak si po rozumy zájdete k Nórom a budete sa pridržiavať ich ľudovej múdrosti: „Neexistuje zlé počasie, iba zle oblečený človek.“ 

Už po druhýkrát sme sa vybrali osláviť príchod nového roka do Ruska. Na Silvestra 2016 sme nasadli do lietadla, ktoré smerovalo do Moskvy. Nový rok sme vítali tradične aj netradične. Podrobnejšie sme sa o tom rozpísali v jednom z predchádzajúcich článkov: Silvester v Moskve – netradičná tradičná oslava príchodu Nového roka.  

Ako sme „hackli“ dav

Sviatočná nálada vládla v Moskve aj po odznení silvestrovských osláv. Silvestrom sa tu sviatky totiž iba začínajú. Nasať atmosféru a obdivovať sviatočnú výzdobu hlavného mesta sme sa vybrali aj my. Nanešťastie nepatríme k milovníkom veľkých davov a tlačenice. A tým sa v tomto čase v centre mesta jednoducho nevyhnete.

S pomocou našej hostiteľky sme však našli spôsob, ako to predsa len nejako „hacknúť“. Počas sviatkov je parkovanie v centre mesta bezplatné. A tak sme okolo polnoci odparkovali auto našej hostiteľky len pár krokov od Červeného námestia. Vzali sme kameru, foťák a vydali sa na lov unikátnych nočných a ľudoprázdnych záberov.

Zima ako v ruskom filme

Prirovnanie „zima ako v ruskom filme“ nevzniklo náhodou. To sme tej noci pocítili tak my, ako aj naša technika. Než sa baterky v našej kamere vybili, podarilo sa nám natočiť iba dve krátke videá. Tak vám ukážeme aspoň to, ako si so snehom dokážu poradiť v Rusku.

Predpoveď počasia sľubovala mráz okolo -27˚C, to nás však od nočného výletu neodradilo. Veď takto pred dvomi rokmi sme oslavovali príchod nového roka v lese pri oveľa tuhšom mraze. Ortuť teplomera vtedy klesla na -33˚C. Po tejto skúsenosti sa nám -27˚C zdalo byť vcelku znesiteľná teplota. Lenže, ako to už býva, na meteorológov je málokedy spoľahnutie. Ako sa ukázalo, v Moskve sa ochladilo až na -30˚C. To sme ešte stále zvládali. Problém nastal, až keď začal pofukovať vetrík. Vtedy sme pochopili, že je najvyšší čas vrátiť sa k autu, nasadnúť a pobrať sa pekne domov do tepla.

 

Nikdy nepodceň okoloidúceho novinára za mrazivej noci

V uliciach nočnej Moskvy sme vydržali celé dve hodiny. Na ceste späť k autu sme stretli televízny štáb. Redaktor už z diaľky na nás kričal: „Priatelia, čo Vám to napadlo vybrať sa do mesta v takejto treskúcej zime?!“ Vysvetlili sme mu, že sme turisti túžiaci mať sviatočnú Moskvu iba pre seba a do mesta sme sa vybrali, kým je ešte teplo. Na ďalšiu noc totiž predpoveď počasia sľubovala ďalší pokles teploty až na -34˚C. Očividne sa mu v tú noc okrem nás nepodarilo stretnúť žiadnych ďalších turistov, lebo sme sa dostali až do hlavných správ ruskej verejnoprávnej televízie Pervyj kanal. Uvidíte nás od minúty 1’23:

https://www.1tv.ru/news/2017/01/07/317400-rozhdestvenskaya_noch_v_moskovskom_regione_stala_samoy_holodnoy_s_nachala_zimy

Nuž a kým sme my doma dospávali prebdenú noc, na našich mobiloch sa hromadili zmeškané hovory a správy od našich ruských známych. Všetci boli v pozore. Videli nás totiž v správach. A to je v Rusku veľká vec. Správy verejnoprávnej televízie tu totiž sledujú úplne všetci. Teda takto jednoducho sa z nás doslova z večera do rána stali minimálne na 24 hodín hotové celebrity. A stačilo tak málo. Nebáť sa mrazu a obetovať trochu zo svojho pohodlia pre pár unikátnych záberov a nezabudnuteľných zážitkov.

Keď ošiaľ medzi ruskými známymi ako-tak utíchol, začali sa ozývať známi zo Slovenska. RTVS totiž prebrala reportáž televízie Pervyj kanal a my sme sa tak dostali aj do hlavných správ RTVS. Uvidíte nás od minúty 12’40:

http://www.rtvs.sk/televizia/archiv/11580/114754  

Stálo to za to

Že sa nám oplatilo vyraziť do mesta, je už jasné. Pridávame teda aj pár záberov, ktoré vznikli počas najchladnejšej moskovskej noci za ostatných 120 rokov.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *