Pri ceste do Nórska je vždy ťažké vybrať si, kde všade sa človek zastaví a čo tam podnikne. Obzvlášť, ak je čas, ktorý máte k dispozícii, obmedzený. O to viac poteší, ak môžete skombinovať dve a viac vecí. Jeden taký tip pre vás máme. Skombinovať môžete obľúbenú turistickú atrakciu – vyhliadku nad serpentínami Trollstigen a nádhernú túru cez Romsdalseggen.

Romsdalseggen – základné informácie

Túra cez Romsdalseggen je dlhá približne 11km, prekonanie ktorých vám môže zabrať približne 7 hodín. Výškový rozdiel, ktorý počas túry prekonáte, predstavuje 970 metrov. Najvyšší bod túry leží vo výške 1 222 m.n.m. Trasa je dobre značená a počas hlavnej turistickej sezóny aj dosť frekventovaná. Štartuje z parkoviska Venjedalssetra nad dedinkou Isfjorden a po horskom hrebeni vás vedie do Åndalsnes. Na parkovisko Venjedalssetra vás dovezie autobus, ktorý vyráža každé ráno o 9.00 z 9km vzdialeného Åndalsnes. Zastávka autobusu je priamo pred miestnym informačným centrom Norsk Tindesenter.

Cena lístka je 140NOK. Ak sa na štart túry vyberiete vlastným autom, počítajte s tým, že vstup na cestu vedúcu k parkovisku je spoplatnený sumou 70NOK.

Romsdalsfjord, majestátne hory a dych vyrážajúce výhľady – prechod cez Romsdalseggen

Nás po príchode do Åndalsnes postihla nepríjemná udalosť – dostali sme pokutu za parkovanie vo výške 500NOK (cca.57€). Rozhodli sme sa preto ušetriť náklady na autobus a túru ísť opačným smerom, t.j. so štartom v Åndalsnes a finišom na parkovisku Venjedalssetra. Povedali sme si, že 9km spiatočnej cesty po rovnej a vyasfaltovanej ceste hravo prekonáme. A ak sa pošťastí, možno chytíme stopa.

Na túru sme vyrazili o 10.00. Spočiatku nič nenasvedčovalo tomu, že to bude taká vydarená túra. Hneď na začiatku sme sa minimálne trikrát vracali k autu – po zabudnuté veci. Keďže ráno bola celkom zima, obliekli sme si termoprádlo a zateplené turistické nohavice. Že sme aktuálne poveternostné podmienky prudko precenili, sme pochopili už asi po pol kilometri. A tak sme zvyšok túry absolvovali oblečení iba v „spoďároch“. Nevadí. Zistili sme, že takýto outfit je nielen pohodlný, ale z pohľadu termoregulácie pri pohybe v teréne aj mimoriadne efektívny.

Stúpali sme dosť nepríjemným blatistým terénom. Pôda pod našimi nohami bola premočená, dosť sa šmýkalo.

Našou prvou odmenou za podaný výkon bola vyhliadka, z ktorej sa otvárali dych berúce výhľady na Åndalsnes.

Stúpali sme ďalej a čoskoro sme sa ocitli na náhornej plošine. Chvíľu sme si oddýchli pri chôdzi po rovinke a potom to išlo zase do kopca. Vystúpili sme ešte vyššie a otvoril sa nám výhľad nielen na Åndalsnes, ale aj na Romsdalsfjord a dedinku Isfjorden.

Chodník viedol ďalej a vyššie. Čoskoro sme sa prehupli cez vrchol kopca, za ktorým nás čakal horský hrebeň. Až teraz to začalo byť ono. Na niektorých miestach sa zužoval naozaj iba na šírku chodníka. Krok od chodníka na jednu aj na druhú stranu sa terén prudko zvažoval do hlbočiny.

Pre nás to bol príjemný adrenalín. Vychutnávali sme si úchvatné výhľady. Viem si však predstaviť, že niekto, kto sa bojí výšok, by si túto túru až tak neužil.

Na vrchole Åkesvarden (1140 m.n.m.) sme si dali rýchly obed. Tento výhľad k nedeľnému obedu – aj keď je to iba chlieb s Májkou a Pali, len ťažko niečo prekoná. 

Cesta po horskom hrebeni pokračovala. Išlo do tuhého. Na niektorých miestach bolo terén možné prekonať iba s pomocou reťazí.

Nasledoval ešte jeden prudký výstup a potom náhorná plošinka pokrytá na niektorých miestach ešte stále snehom. Odtiaľto sa chodník zvažoval do údolia na druhej strane kopca a k parkovisku Venjedalssetra.

Len čo sme za sebou zatvorili bránku, začuli sme hluk motora. Stopli sme ho a poprosili o odvoz. Šofér nás bol ochotný vziať iba po križovatku s hlavnou cestou. Mieril totiž do Isfjordenu. Počas cesty sa však v aute rozprúdila zaujímavá diskusia a ponúkol sa, že nás odvezie až do Åndalsnes. Boli sme radi.

Pozrite si aj krátke video-zhrnutie túry cez Romsdalseggen.

Trollstigen – základné údaje

Trollstigen je názov úzkej horskej cesty so serpentínami, ktorá spája Åndalsnes a dedinku Valldal. Od Åndalsnes je vzdialená iba 20km. Ide o časť cesty číslo 63. Šplhá sa po strmom úbočí, pričom na niektorých miestach dosahuje sklon až 10%. Jej zákruty sú také ostré, že vozidlá nad 12,4 metra majú prejazd po nej zakázaný. Cestu otvorili 31.7.1936. V čase, keď sme sa na ňu boli pozrieť my, teda oslavovala už 80. výročie. Cesta nie je v prevádzke celoročne. Otvorená je zvyčajne od polky mája do októbra. Niekedy to môže byť aj dlhšie alebo kratšie – všetko v závislosti od aktuálnych poveternostných podmienok.

Hore cestou Trollstigen

My sme k ceste Trollstigen prišli od Åndalsnes. Znamená to, že sme po nej stúpali k horskému priechodu. K dispozícii je tu niekoľko odpočívadiel. Nájdete na nich zaujímavé informácie aj krásne výhľady.

Našu jazdu hore po ceste Trollstigen sme zachytili v krátkom časozbernom videu:

Najzaujímavejším sa nám však zdalo turistické informačné centrum a vyhliadka na samom vrchole.

Nóri majú nenapodobiteľnú schopnosť skĺbiť ochranu životného prostredia, prezentáciu niečoho výnimočného a biznisu.

Turistické centrum a vyhliadka nad cestou Trollstigen je toho skvelým príkladom. Nielenže máte možnosť vychutnať si výhľad do doliny, ktorou sa cesta so serpentínami kľukatí.

Užiť si môžete aj originálnu architektúru. Možno sa vám na prvý pohľad zazdá, že betón, kov a sklo sa sem nehodia. V skutočnosti sú to však materiály, ktoré sem svojou drsnosťou dokonale pasujú a navyše sú schopné odolávať tunajším tvrdým prírodným podmienkam.

Celý komplex je do okolitej krajiny zasadený tak, že tu všetko koexistuje v absolútnej harmónii.

 

A ako to dopadlo s tou pokutou?

Boli sme si viac než istí, že sme tú pokutu dostali neoprávnene. Na mieste, kde sme auto odstavili, bolo možné parkovať tri hodiny bezplatne. A my sme tam stáli ledva 30 minút. Bola však sobota a ak sme chceli niečo riešiť, museli sme počkať do pondelka. Známi, na ktorých sme sa obrátili s prosbou o radu alebo informácie, nás presviedčali, že najlepšie urobíme, ak čo najskôr zaplatíme. Iná cesta z tejto situácie neexistuje. S nórskymi policajtmi sa vyjednávať ani dohadovať nedá. My sme sa však nenechali odradiť. V nedeľu sme absolvovali túru cez Romsdalseggen a v pondelok sme sa hneď zrána vybrali na mestskú políciu. Ukázalo sa, že pokutu sme dostali kvôli tomu, lebo sme na viditeľnom mieste v aute nenechali informáciu, o koľkej sme zaparkovali. Našťastie sme vďaka fotkám v mobile vedeli dokázať, že pol hodiny pred tým, ako sme pokutu dostali, sme boli ešte len na ceste do Åndalsnes. V žiadnom prípade sme teda nemohli prekročiť povolený časový limit. Policajt naše argumenty uznal a našu pokutu anuloval. Šťastnejších ľudí by ste v tej chvíli ťažko našli.  

Na základe tejto skúsenosti máme pre vás dve rady:

Rada č. 1: Keď parkujete na takomto parkovisku, vždy nechajte na viditeľnom mieste informáciu o čase príjazdu. Pokojne môže byť napísaná perom na kúsku papiera.
Rada č. 2: Vždy veľa foťte mobilom. Okrem toho, že si vaše spomienky uchováte naozaj detailne, vám tieto fotky raz možno zachránia pár desiatok eur.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *