Počas našej expedície k Gibraltáru cez Nordkapp sme sa – či už plánovane, ale väčšinou úplne nečakane – ocitli na všelijakých zaujímavých a výnimočných miestach. Prechádzky po pieskových dunách týčiacich sa na brehu mora do výšky niekoľko desiatok metrov rozhodne patrili k tým najzaujímavejším zážitkom a samotné duny k najkurióznejším zastávkam expedície. Na prvé miesto v našom súkromnom rebríčku sa zaradila najvyššia piesková duna Európy – Dune du Pilat.  

Dune du Pilat – ako už názov napovedá – nájdete vo Francúzsku. Leží na brehu Atlantického oceánu pri mestečku Arcachon len 60km od Bordeaux. Zaradili sme ju do kategórie „Úkazy“. Kopa piesku s objemom okolo 60 miliónov m3, vysoká 110, široká 500 metrov a dlhá takmer 3 kilometre, ktorá v tejto rovinatej a zalesnenej krajine pôsobí ako päsť na oko a vzala sa tu nevedno odkiaľ, do tejto kategórie plným právom patrí. Ak si neviete predstaviť, čo je to za masu, možno pomôže prepočet na tatrovky. Keby sme Dune du Pilat chceli tatrovkou previezť na iné miesto, bolo by to 10 miliónov fúr.

Ak tipujete, že takýto „úkaz“ priťahuje pozornosť, tak sa vôbec nemýlite. Ročne sa na najvyššiu pieskovú dunu Európy príde pozrieť až milión turistov. Všetci, ktorí sa už niekedy v živote snažili vyškriabať na pieskovú dunu, vedia, že to ide iba štýlom jeden krok dopredu a dva späť. Aby si teda prechádzku po jej hrebeni mohli vychutnať aj tí menej zdatní a vytrvalí, z viacerých kempov, ktoré sa tiahnu pozdĺž celého úpätia duny zo strany vnútrozemia, vedú k nemu prístupové schodiská. Z opačnej strany, t.j. z brehu sme našli tiež jedno, ale viedlo asi iba do jednej štvrtiny celkovej výšky duny. Od  mora však stúpanie nie je také príkre, ako zo strany vnútrozemia. Aj bez schodiska sa dá dostať na vrchol duny bez problémov. Navyše, my sme sa na dunu vydali hneď zrána a po daždivej noci. Piesok bol mokrý a tvrdý, takže sme sa pri tom výstupe vlastne ani veľmi nezapotili.

Aj keby však opak bol pravdou, tento výlet za to rozhodne stál. Vďaka impozantným rozmerom tejto pieskovej duny človek na chvíľu môže uveriť zdaniu, že je na Sahare. Z jej najvyšších bodov sa mu však otvárajú výhľady na nedozierny Atlantický oceán na jednej a až po obzor sa tiahnuci zelený les na druhej strane.

Ideálne podmienky tu nájdu aj surferi a kite surferi.

A hoci vlny, ktoré tu Atlantický oceán ženie spenené na breh, vyzerajú na prvý pohľad hrôzostrašne, ideálne podmienky sú tu aj pre začiatočníkov.  

Väčšina kempingov, ktoré nájdete pod úpätím Dune du Pilat, patrí do kategórie 5-hviezdičkových. A vo všetkých bez výnimky funguje recepcia mimo hlavnej sezóny iba do 19:00. Kvôli tomu nám nevyšiel zámer ubytovať sa v kempingu (na miesto sme dorazili až po 21:00). Vôbec nám to však nebolo ľúto. Vďaka zavretým recepciám kempingov sme spali na divoko na jednom z najlepších a najkrajších miest expedície. K dispozícii sme mali WC a tečúcu vodu. Pár kilometrov južnejšie sme našli podobné plážové parkovisko, na ktorom boli dokonca k dispozícii aj sprchy.

 

Pri kempovaní na divoko však buďte rozumní. Kempovanie na divoko je vo Francúzsku zakázané. Ťažko povedať, nakoľko dôsledne sa dodržiavanie tohto zákazu kontroluje. Možno však očakávať, že počas hlavnej turistickej sezóny a v okolí pláží je pravdepodobnosť kontroly oveľa vyššia. My sme nerozkladali stan, ale spali sme v aute. (Čo znamená „spať v aute“ v našom podaní, dokumentuje krátke video.) Pri Dune du Pilat sme strávili až dve noci. To miesto sa nám veľmi zapáčilo.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *