Galícia, to nie sú len krásne pláže na konci sveta, ale aj pláže divoké a drsné. A nad nimi sa týčia vysoké útesy – najvyššie v južnej Európe. V tomto blogu vám predstavíme pláž Playa O Picon a zastavíme sa na útese Garita de Herbeira – najvyššom, aký v južnej Európe nájdete.

Akosi sa pre našu expedíciu stalo príznačným, že sme trasu nejako extra dopredu neplánovali a náš postup v rámci presunu k Gibraltáru cez Nordkapp ovplyvňovalo počasie, tipy, rady a odporúčania domácich a našich zcestovaných kamarátov a niekedy aj aktuálny zdravotný stav posádky. Hoci sme pôvodne mali v pláne zastaviť sa v meste Bilbao, počasie nám naše plány prekazilo. Aby sme ušli daždivému nečasu, presúvali sme sa pozdĺž pobrežia od francúzskych hraníc smerom na západ. Deň predtým sme vo francúzskom Arcachone ochutnávali ustrice.

Pre oboch z nás to bola novinka a popri nadšení z tejto novej skúsenosti sme akosi pozabudli, že ustrice sú veľmi silný alergén. U Tomáša alergická reakcia nenechala na seba dlho čakať. Tráviace ťažkosti a horúčky nás prinútili zmeniť plány aj itinerár a zakotviť v najbližšom kempingu. Pravdivá je však stará múdrosť, ktorá tvrdí, že všetko zlé je na niečo dobré. My sme sa vďaka takémuto na prvý pohľad nepríjemnému vývoju udalostí ocitli blízko krásnych a divokých pláží Galície.

Playa O Picon (po galícijsky Praia Do Picón) je mimoriadne obľúbená medzi domácimi. My sme sa k nej vybrali v nedeľné popoludnie a stretli sme tu celé rodiny, ktoré si sem z blízkeho aj vzdialeného okolia prišli oddýchnuť. Pláž sa chúli pod strmým a vysokým útesom.

Na vrchole útesu nájdete lavičky, z ktorých sa hodiny môžete kochať neuveriteľnými výhľadmi. Teda, v prípade, že za lavičkou nečakajú domáci v rade, aby si na nej urobili takúto fotku:

Z pláže Playa O Picon sme sa po veľmi romantickej horskej cestičke presunuli k najvyššiemu morskému útesu v južnej Európe – Garita de Herbeira (po galícijsky Vixía Herbeira).

Jeho najvyšší bod sa týči 621 nad morskou hladinou a výhľad na oceán sa človeku otvára z vrcholu strmého útesu.

Aj keď toto miesto priťahuje mnohých návštevníkov najmä vďaka tomu, že je jedným z najvyšších útesov v Európe, nielen výhľady na more sú tu fascinujúce. Ak sa otočíte o 180 stupňov, môžete sa pokochať aj výhľadmi do vnútrozemia.

A ešte jedno praktické odporúčanie. Toto miesto vás vďaka búrlivému vetru aj uprostred leta donúti navliecť na seba jednu až dve ďalšie vrstvy oblečenia. Takže buďte na to pripravení.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *