Uznávame, že máj nie je práve typickým termínom pre lyžovačku. A ani miest, kde sa táto činnosť o tomto čase ešte dá vykonávať (myslíme v našom bezprostrednom okolí), nie je veľa. Ale napriek tomu chodíme veľmi radi lyžovať práve v máji. Prečo? V tomto krátkom článočku vám to radi vysvetlíme.

Kam?
Našou obľúbenou destináciou je ľadovec Stubai v Rakúsku. Z Bratislavy je to 600km. Dopraviť sa tam autom je jednoduché, keďže celý čas idete po diaľnici.

Kedy v máji?
Zvyčajne sa na našu jarnú lyžovačku vyberieme v prvý alebo druhý májový týždeň.

Prečo?
Dôvodov máme niekoľko. Okrem toho, že tí z nás, ktorí pracujú na TPP, môžu ušetriť deň dovolenky (1.5. a 8.5. je štátny sviatok a deň pracovného pokoja), sú tu aj ďalšie dobré dôvody. 

Stabilné počasie
Na májovú lyžovačku chodíme už niekoľko rokov (presnejšie už 7 rokov) a počasie nás zatiaľ ani raz nesklamalo. Azúrová obloha, slnkom zaliata zjazdovka a príjemné jarné teploty – to je typický obraz našej májovej lyžovačky. Ak teraz namietate, že za takýchto podmienok nemôže byť kvalita snehu nič moc, treba povedať, že vo výške 3000 metrov nad morom sa teplota počas dňa drží okolo nuly, pričom v noci tu seriózne mrzne. Najlepšia je zjazdovka hneď zrána – krásne upravená a pekne primrznutá. Ak aj teplota počas jasných a slnečných jarných dní stúpne v tejto výške nad nulu, je to len o jeden až dva, v extrémnych prípadoch o tri stupne. A to pri mase snehu, aká sa na ľadovci nachádza, nehrá žiadnu rolu.

Málo ľudí na zjazdovke
Zjazdovky na ľadovci sú široké a dlhé. Široké niekoľko desiatok metrov, dlhé niekoľko kilometrov. Okrem toho, ako sme to už v tomto článku spomenuli – máj nie je práve typickým termínom pre lyžovačku. Nie je preto ničím výnimočným, že máte celú zjazdovku – celý ten obrovský priestor a masu snehu – výlučne pre seba. Tlačenica alebo dlhé čakanie v radoch nehrozí ani pri vlekoch a sedačkách.

Priaznivé ceny skipasov aj ubytovania
V máji už na ľadovci zvyčajne začína jarná lyžiarska sezóna. Aj ceny skipasov klesajú. Určite každého poteší, ak ušetrí zopár eur – ako sa hovorí, bude na kávu. Napríklad pri kúpe 6-dňového skipasu môžete ušetriť vyše 33€.
Aj ubytovanie sa v tomto období dá zohnať za lepšie ceny, ako by ste zaplatili v sezónnej špičke. Stačí si len vybrať, čo vám viac vyhovuje – hotel, penzión, apartmán. Otvorené sú dokonca už aj kempingy. Ak sa rozhodnete zarezervovať si ubytovanie priamo (t.j. nie prostredníctvom rôznych portálov), nebojte sa spýtať na zľavu.

Nezvyčajné možnosti trávenia času mimo zjazdovky
Práve toto na májovej lyžovačke zbožňujeme – doobeda si zalyžovať a užiť zimu. No a poobede sa vrátiť do zelenej, vôňou kvetov v rozpuku a bzučaním usilovného hmyzu naplnenej jarnej krajiny. Posedieť si na terase pri neskorom obede alebo len tak pri dobrom drinku. Ísť si poobede zabehať, zabicyklovať, zakorčuľovať na inlajnových korčuliach alebo sa len tak prejsť. Urobiť si v strede týždňa pauzu od lyžovania a vyraziť do hôr na túru alebo na návštevu blízkeho Innsbrucku. To sú veci, ktorým lyžovačka uprostred zimy nemôže konkurovať.  Navyše, v máji sú dni oveľa dlhšie ako v zime. Vidieť je až do 20:00. To dáva májovému lyžiarovi viac času a ešte viac možností, ako ten čas mimo zjazdovky zaujímavo stráviť.

Pre koho májová lyžovačka nie je vhodná alternatíva?
Ak patríte k typom, pre ktorých je dôležité naplno využiť všetky reštaurácie a bufety na zjazdovke, tak na májovú lyžovačku radšej zabudnite. Cena, ktorú je potrebné zaplatiť za „súkromnú“ zjazdovku, je iba jeden alebo dva otvorené bufety v celom stredisku. Počítať treba aj s tým, že nie všetky vleky a sedačky budú v máji v prevádzke. Všetky aktuálne informácie nájdete vždy na stránke strediska (v našom prípade to bol www.stubaier-gletscher.com).
Na májovú lyžovačku sa radšej nevyberajte ani v prípade, že vyžadujete stopercentnú dostupnosť služieb aj mimo zjazdovky. Čo niekto považuje za výhodu, pre iného môže byť nevýhoda, prípadne neprekonateľná prekážka. Pri májovej lyžovačke si treba uvedomiť, že zimná sezóna už skončila a letná ešte nezačala. Mnohé prevádzky využívajú toto prechodné obdobie na to, aby si ich prevádzkovatelia sami urobili voľno a vyčerpali dovolenku.
Vysvetlíme na príklade. V druhý májový týždeň napríklad v dedinke Neustift im Stubaital, kde sme boli ubytovaní, bola zatvorená plaváreň. Ak sme si chceli ísť zaplávať, museli sme sa odviezť do 7km vzdialenej dedinky Fulpmes, kde plaváreň v tomto prechodnom a medzisezónnom obobí fungovala.
Takýchto z nášho pohľadu „drobností“ sa môže vyskytnúť viac. Ak teda zvažujete vyskúšať si lyžovačku v máji, skúste si vopred overiť, či budete mať k dispozícii všetko, bez čoho si ideálnu lyžovačku neviete predstaviť.

Koľko nás stála tohtoročná májová lyžovačka?
Na záver už iba niekoľko čísiel, možno aj tie vás dokážu inšpirovať/presvedčiť.
Na cestu tam, späť a každodennú dopravu na ľadovec a dva malé výlety sme potrebovali dve nádrže. Za rakúsku diaľničnú nálepku sme zaplatili 9€. Za dopravu sme tak zaplatili okolo 110€.
Ubytovanie sme si našli v apartmánoch u domácich. Vyjednali sme super cenu 40€/noc/apartmán (v jednom sme spali 2 dospelí, v druhom 2 dospelí a dve deti).
Za 6-dňový skipas sme zaplatili 196€ (1 deň sme lyžovali v zimnej sezóne, 5 dní v jarnej).
Stravovanie sme mali prevažne vlastné, čo nás vyšlo na 50€/2os/7 dní. Párkrát sme si však niečo dali na svahu a vybehli sme aj do mesta na pivo. Stálo nás to okolo 30€/2os/7 dní.

Podčiarknuté a zrátané nás teda tohtoročná májová lyžovačka stála cca 850€/2os/7 dní. Veľa? Málo? Posúďte sami a rozhodnite sa, či si to na budúci sezónu vyskúšate tiež.

Do nákladov vymenovaných vyššie sme nezapočítali jednu dôležitú položku: cestovné poistenie. To sme si totiž kúpili celoročné a tak sme sa pred lyžovačkou nemuseli poisťovať. Ak aj necestujete často a celoročné cestovné poistenie nemáte, pred lyžovačkou sa rozhodne nezabudnite poistiť. Aj keď my sami sme optimisti a v rovnakom prístupe k životu podporujeme aj celé naše okolie, držíme sa hesla „Šťastie praje pripraveným“. S dobrým cestovným poistením vo vrecku môžete cestovať takpovediac bezstarostne. A keďže my nie sme odborníci na poistenie, radi si necháme poradiť.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *