Aké dopravné prostriedky si vyberáte, keď plánujete dopravu do vašej dovolenkovej destinácie? Vezmete auto? Letíte lietadlom? Idete vlakom alebo autobusom? Určite váš výber závisí aj od toho, ako ďaleko od vášho domova sa nachádza vaša dovolenková destinácia. Viete si však predstaviť, že by ste sa tam vybrali peši?
V Litve sme stretli chlapíka z Fínska. So svojím vozíkom, ktorý tlačil pred sebou, vyzeral veľmi nezvyčajne a hneď pritiahol našu pozornosť. Rozhodli sme sa zistiť o ňom viac.
Ako by sa Finnwalker sám charakterizoval, je obyčajný človek, ktorý má k dispozícii viac času ako peňazí. Preto sa rozhodol cestovať peši. V tomto svojom rozhodnutí nie je úplne dôsledný, lebo tento spôsob prepravy nepovažuje za misiu. Môžete ho preto stretnúť aj vo vlaku alebo na lodi (ako aj my). Najradšej však chodí peši, keďže tento spôsob je rozhodne najlacnejší.
Momentálne je na svojej pobaltskej ceste. Ako sa mu na nej vodí, môžete sledovať aj na Facebooku. O svojich zážitkoch a postrehoch píše vo fínštine a v zlej angličtine, ako sám hodnotí svoje jazykové znalosti. Pobaltskú cestu začal 23. mája 2016 v Talinne. Odvtedy prešiel (dnes je 23. jún 2016) viac ako 800km a dostal sa až na Curonian Spit v Litve. Sem išiel najkratšou možnou cestou a vracať sa plánuje pozdĺž pobrežia Baltického mora.
Tomuto netradičnému cestovateľovi sme položili zopár otázok. Súhlasil, že nám na ne odpovie. Mal však podmienku – nechcel zverejniť ani svoje meno, ani svoju tvár. To je zároveň dôvod, prečo pri tomto interview nemáme žiadne fotky a tohto výnimočného cestovateľa voláme jednoducho Finnwalker.

Vista Travellers: Prečo si sa rozhodol cestovať práve takýmto spôsobom?
Finnwalker: Pretože mám kopec času, ale nie až tak veľa peňazí. Navyše, keď chodím peši, vidím oveľa viac, ako by som uvidel z auta alebo vlaku. Táto forma prepravy ponúka cestovateľovi úplne iný pohľad na krajinu, ktorou prechádza. Okrem toho je takto aj veľmi jednoduché zoznámiť sa s ľuďmi. Stalo sa mi už niekoľkokrát, že vedľa mňa zastavilo auto aleob ma oslovil chodec, ktorého som míňal. Dali sme sa do reči a zvyčajne to skončilo tým, že som dostal pozvanie k nemu domov. Tam som dostal teplú večeru a posteľ, v ktorej som sa mohol vyspať. Mám tak veľa príležitostí presvedčiť sa o tom, že dobrí a pohostinní ľudia ešte stále nevymreli a že žijú úplne všade.

Vista Travellers: Máš aj nejakú negatívnu skúsenosť?
Finnwalker: Ani nie. Jediná negatívna skúsenosť zatiaľ na tejto ceste sa viaže k hotelu, v ktorom som spal. Vopred dohodnuté podmienky neplatili, personál bol veľmi nepríjemný. Ale to súvisí s úrovňou služieb, nie s charakterom ľudí.

Vista Travellers: Je toto tvoja prvá cesta, alebo si takto cestoval už aj predtým?
Finnwalker: Už som cestoval takto aj predtým. Napríklad minulý rok som prešiel krížom celé Fínsko. Celá trasa mala viac než 1 200km.

Vista Travellers: To je pôsobivé číslo. Aký najvyšší počet kilometrov si prešiel za jeden deň?
Finnwalker: Minulý rok to bolo 64km za deň, tohto roku som zatiaľ za deň najviac prešiel 54km.

Vista Travellers: Bolia ťa po takom dni nohy?
Finnwalk: Bolia. A najviac bolia lýtka. Do nasledujúceho dňa som však vždy opäť fit a pripravený pokračovať.

Vista Travellers: Podľa čoho si vyberáš cestu, ktorou pôjdeš?
Finnwalker: Uprednostňujem zlatú strednú cestu, t.j. nie príliš frekventované, ale ani príliš opustené cesty. A vždy chodím po spevnených cestách. Po takom povrchu sa mi ľahko tlačí môj vozík a ani sa tak veľmi nezašpiním, keď prší.

Vista Travellers: Necítiš sa niekedy osamelo?
Finnwalker: Vôbec nie. Málokedy som totiž sám. Každý deň sa mám možnosť s niekým zoznámiť, neustále stretávam nových ľudí. Niekedy je toho na mňa možno až príliš. Okrem toho som prostredníctvom Facebooku stále v kontakte aj so svojimi deťmi.

Veríme, že sa vám Finnwalker zdal byť zaujímavý aspoň tak ako nám. Ak áno, nájdete ho na Facebooku: Finnwalk / Baltic Tour.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *