Normandia bola našou prvou zastávkou vo Francúzsku. Samozrejme, nezastavili sme sa v nej iba raz. Tých zastávok bolo niekoľko. Tri z nich však na nás urobili taký hlboký dojem, že sa nebojíme tvrdiť, že sa navždy zapísali do našej pamäte. Pokúsime sa vysvetliť, prečo. Ale v jednom článku je na to príliš málo priestoru, preto sme sa rozhodli spraviť z tejto témy seriál na pokračovanie. V tejto časti našej normandskej mini-série sa zastavíme pri Mont-Saint-Michel. 

Mekka turistov

Z nejakého zvláštneho dôvodu priťahuje Mont-Saint-Michel turistov tak silno, že ho každý rok navštívi niekoľko miliónov ľudí. No dobre. Ten dôvod nie je až taký zvláštny. Vlastne je to úplne prirodzené, že sem deň čo deň prichádza množstvo návštevníkov. Mont-Saint-Michel je z pohľadu histórie mimoriadne zaujímavé, z pohľadu architektúry nádherné a z pohľadu prírodných podmienok absolútne výnimočné miesto. 

Človek sa prechádza jeho úzkymi uličkami a po obvode jeho obranných múrov a snaží sa predstaviť si, ako asi vyzeral život v tomto mikrosvete naprieč stáročiami. Ako fungovala táto kompaktná a zhmotnená vzorka stredovekej spoločnosti. Čo motivovalo ľudí obsadiť tento mini-ostrov a vybudovať na ňom nedobytnú pevnosť? Že sa tu usídlili mnísi, ktorých základným životným poslaním je strániť sa svetského života, je pochopiteľné. Ale prečo sem prišli všetci ostatní? 

Fotografia Mont-Saint-Michel na našom FB profile vyvolala okamžité reakcie. Pozitívne. Niekto si želá toto miesto navštíviť, niekto ho už navštívil a bol to pre neho nezabudnuteľný zážitok, ktorý si pri prvej možnej príležitosti zopakuje znovu. Niekto sníva o svadbe v miestnom opátstve. My sme od Mont-Saint-Michel nemali žiadne vysoké očakávania. Našťastie. Lebo v opačnom prípade by nás asi čakalo veľmi hlboké sklamanie.

Mont-Saint-Michel nie je z gumy

Nech je organizácia pohybu turistov v Mont-Saint-Michel akokoľvek dobre zvládnutá, to mesto jednoducho nie je z gumy a neroztiahne sa. Človek ani nemusí trpieť fóbiou z davu, ale tu pocíti všetky jej príznaky. Jednoducho sa tu nie je kam pohnúť. Davy sú všade.

V podstate máte len dve možnosti. Vzdať sa slobodnej vôle a ísť s davom. Alebo sa v tom dave predierať a na vlastnej koži zažiť, že medzi davom a stádom zase nie je až taký veľký rozdiel.

Dúfali sme, že vám budeme môcť dať tajný tip na čas, kedy prílev turistov do Mont-Saint-Michel aspoň na čas ustáva. Ale zdá sa, že nič také neexistuje. Neostáva nič iné, len sa obrniť trpezlivosťou a pripraviť sa na najhoršie. So správne nastavenými očakávaniami na vás môžu čakať už len príjemné prekvapenia.  

Pozor na pohyblivé piesky a turistické pasce

Celý tento blog je o tom, že do Mont-Saint-Michel smeruje nepretržitý prúd turistov a návštevníkov. Jednoducho sa tu dá len veľmi ťažko vymyslieť spôsob, ako sa sem dostať a vychutnať si genius loci obchádzajúc klasické turistické schémy. Ak sa sem – tak ako my – vyberiete vlastným autom, počítajte s tým, že jediná možnosť, kde ho nechať, je na platenom parkovisku na pevnine. Parkovné tu má iba 2 sadzby – do 2,5 hodiny a celodenný lístok. Aktuálne ceny je vždy dobré skontrolovať si online.

Z parkoviska premáva k Mont-Saint-Michel autobusová kyvadlová doprava. Z parkoviska sa však môžete prepraviť aj po vlastných. Ostrov je dostupný po moste, po ktorom premávajú autobusy aj konské povozy. 

Kvôli čomu by sme sa my do Mont-Saint-Michel radi vrátili, sú prechádzky po dne zátoky počas odlivu.

Počas našej návštevy sme síce mali šťastie na odliv, ale sami bez skúseného sprievodcu sme si na prechádzku v zátoke netrúfli. A ani vám to neodporúčame. Je plná zradných pohyblivých pieskov a podceňovať netreba ani príliv. Postupuje neuveriteľne rýchlo a neskúseného návštevníka môže nepríjemne zaskočiť.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *