Bosna a Hercegovina je veľmi príjemná a pohostinná krajina v srdci Balkánu. Turistovi aj cestovateľovi má toho veľa čo ponúknuť. V tomto príspevku si povieme, čo si nenechať ujsť v historickom mestečku Jajce. Jajce má v histórii Bosny a Hercegoviny výnimočné postavenie. V 14. storočí bolo totiž sídlom Bosniackych kráľov. Posledným z nich bol Stjepan Tomašević, známy aj ako Štefan II. Jeho život ukončili popravou osmanskí Turci, ktorí Jajce dobyli a obsadili v r. 1463. 

Vodopády na rieke Pliva

Mesto bolo postavené pri ústí rieky Pliva do rieky Vrbas.

Je potrebné poznamenať, že Pliva sa do Vrbas vlieva celkom kurióznym spôsobom – prostredníctvom vodopádu.

Voda padá z výšky 22m. Kedysi tu voda padala z výšky 30 metrov. Stena za padajúcou vodou je však travertínová, a teda dosť krehká. V dôsledku zemetrasenia, bombardovania vodnej elektrárne vyššie proti prúdu a následnej záplavovej vlne sa časť travertínovej steny zrútila.  

Vodopády môžete navštíviť za poplatok 10 konvertibilných mariek. Z rozsiahlej plošiny pod vodopádom si ho môžete vychutnať naozaj naplno. A ako to už pri vodopádoch býva, ak vietor fúka tým správnym smerom, neostane na vás ani nitka suchá. 

Katakomby a výhľad z pevnosti

Stredovekú históriu mesta pripomínajú mestské hradby, ktoré sa tiahnu v dĺžke 1300m a nad ktorými sa týči pevnosť. Pod citadelou nájdete dva zaujímavé objekty. Jedným z nich je jediná okrúhla veža v meste. Volali ju aj medvedia veža – pre jej robustnosť a tvar. Existuje však aj legenda, že v nej skutočne žil medveď, ktorému ako potravu predhadzovali kráľových oponentov a meno veža dostala práve po tomto obyvateľovi. 

Hneď vedľa veže sa nachádza vchod do katakomb. Vyhĺbiť ich dala rodina Hrvatnić ešte okolo roku 1400. Ide o dvojúrovňovú kryptu dostatočne hlboko pod povrchom, takže v lete tu môžete počítať s príjemným ochladením.

Zaujímavý je kríž so slnkom a polmesiacom – pamiatka nezávislej Bosnianskej cirkvi, ktorá je jednou z mála zachovaných.

Medzi ľuďmi sa tiež traduje, že sa tu počas vojny skrýval Tito. Môže byť pokojne založená na reálnych udalostiach, keďže Jajce sa počas II. svetovej vojny stalo dejiskom druhého zasadnutia Antifašistickej rady národného oslobodenia Juhoslávie (skrátene AVNOJ), v ktorom Tito hral významnú rolu.

V samotnej pevnosti dnes už nič zaujímavé nenájdete. Slávnu minulosť pripomína už iba portál juhozápadnej brány, na ktorom sa vyníma erb kráľovskej rodiny Kotromanićovcov.

Zato sa vám z jej múrov naskytne 360-stupňový panoramatický výhľad na mesto. 

Vnútro pevnosti
Výhľad na mesto Jajce z hradieb pevnosti

Minimlyny na rieke Pliva

Neďaleko mesta Jajce – pár kilometrov proti prúdu rieky Pliva nájdete ďalší unikát. Miniatúrne mlyny.

Postavené sú medzi Velikym a Malym Plivskym jezerom, kde voda v početných prúdoch zurčí dole kopcom. Namiesto jedného veľkého mlyna, ako to poznáme z tradície u nás, si v Bosne a Hercegovine každá rodina postavila jeden malý. Ten slúžil iba blízkej a širšej rodine.

Mlyny tu stoja už niekoľko storočí. Ich existencia stratila opodstatnenie s postupujúcou industrializáciou. V lete sú jazerá aj toto miesto obľúbenou destináciou nielen turistov, ale aj miestnych. Chodia sa člnkovať po jazere, kúpať, piknikovať či grilovať.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *