Pred každou dlhšou cestou za hranice Slovenska je dobré myslieť okrem iného aj na to, ako aj počas cesty ostať v telefonickom alebo dátovom spojení s okolitým svetom. Cestovateľom, ktorí cestujú autom na odľahlejšie a menej bezpečné miesta, odporúčame pribaliť si do výbavy zariadenie GPS tracker. To neustále vysiela informácie o vašej polohe, a tak vaši rodičia, priatelia, či známi majú kedykoľvek možnosť online sledovať váš postup.

vistatravellers-06

My sme počas našej expedície prebiehajúcej od júna do novembra 2016, ktorú sme nazvali K Gibraltáru cez Nordkapp, pravidelne potrebovali pripojenie na internet. Využívali sme najmä voľne dostupné WiFi siete. Pre každý prípad a najmä pre prípady núdze sme však mali so sebou aj bežnú SIM kartu od Telekomu s paušálom Happy a roamingovou službou Euro Roaming (v rámci EÚ, Nórska, Lichtenštajnska, Islandu a Švajčiarska 0,13€/min. za odchádzajúce a 0,06€/min. za prichádzajúce hovory, 0,06€ za odchádzajúce SMS a 0,39€ za odchádzajúce MMS).

Naše skúsenosti

Počas expedície sme prešli 16 európskych krajín a dva európske miništáty: Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Fínsko, Nórsko, Švédsko, Dánsko, Nemecko, Holandsko, Belgicko, Francúzsko, Španielsko, Portugalsko, Andorra, Monako, Švajčiarsko, Rakúsko.  Telekom poskytuje prostredníctvom svojich roamingových partnerov vo všetkých vyššie vymenovaných krajinách s výnimkou Andorry 4G pripojenie. Na základe našich skúseností môžeme kvalitu signálu potvrdiť. Samozrejme, na odľahlejších miestach sme padli na EDGE, ale s dostupným signálom bolo za každých okolností možné minimálne telefonovať.

vistatravellers-02

Malé problémy sme zaznamenali iba v Litve. Hoci nám telefón indikoval 3G pripojenie, dáta vôbec nefungovali. Keďže sme sa v Litve neocitli v núdzi, tento problém sme nakoniec neboli nútení doriešiť. Počas ôsmych dní, ktoré sme v krajine strávili, sme využívali voľne dostupné WiFi siete. Potom sme sa presunuli do Lotyšska, odkiaľ už všetko veľmi dobre fungovalo –  automatická voľba operátora aj 3G pripojenie.

SMS-ka vždy poteší

Samozrejmosťou boli SMS správy pri prekročení každej hranice s informáciami o cenách volaní, SMS a cenách za prenesené dáta v roamingu. Nechýbal ani telefonický kontakt na najbližšie veľvyslanectvo SR.

vistatravellers-25

Za veľmi praktické a nápomocné sme považovali SMS notifikácie o prečerpaní 80% a 100% dátového balíčka. Ocenili sme tiež, že po prečerpaní predplatených dát sa prístup na internet automaticky zablokoval. Vďaka tomu nám nehrozilo, že by sme za prenos dát museli zaplatiť viac, ako sme mali v pláne.

Súc poučení z vlastnej skúsenosti však upozorňujeme, že ani v Európe netreba strácať ostražitosť. Niektoré európske miništáty (v našom prípade to bola Andorra a Monako) totiž nie sú členmi EÚ. Na ich území teda platia úplne iné ceny za hovory a prenos dát. Viac info tu.

vistatravellers-19

 

Summa summarum

Ak cestujete po krajinách EÚ, nemusíte si príliš lámať hlavu nad tým, ako ostať online. Nebyť informačných SMS pri vstupe do krajiny, tak vlastne ani netušíme, že cestujeme so slovenskou SIM kartou s roamingovým balíčkom. Samozrejme, ceny v roamingu sú stále vyššie ako ceny za prenos dát a telefonovanie u nás doma. Ale ten rozdiel nie je až taký bolestivý, ako tomu bývalo v minulosti. Navyše dúfame, že legislatíva EÚ čo najskôr prinesie zjednotenie trhu. Ceny za využívanie služieb mobilných operátorov na území celej EÚ tak budú jednotné a slovo roaming navždy upadne do zabudnutia.

vistatravellers-33

 

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *