Asi desať kilometrov južne od fínskeho mesta Vaasa nájdete Söderfjärden. Na prvý pohľad nie je na tomto mieste nič výnimočné. Ďalšia poľnohospodárska oblasť, rovina pokrytá poľami a pasienkami. Stačí však zmeniť uhol pohľadu, napríklad sa na túto oblasť pozrieť z vrcholu neďalekého kopca Öjberget a hneď si všimnete niečo zaujímavé. Celá oblasť má tvar dokonalého kruhu. Pred Vami totiž leží unikátny kráter, ktorý vznikol po dopade meteoritu pred viac než 520 rokmi.

O kráteri

Explózia vyhĺbila do zeme až 300 metrov hlboký kráter s priemerom 5-6 kilometrov. Najlepšie miesto, odkiaľ ho máte celý ako na dlani, je už spomínaný kopec Öjberget. Na jeho vrchole nájdete vyhliadkovú vežu s mnohými informáciami nielen o mieste dopadu meteoritu, ale aj ďalších zaujímavých miestach v okolí viditeľných z tohto bodu.

V dvadsiatych rokoch minulého storočia celé územie krátera vysušili. Odvtedy pumpy odčerpávajúce prebytočnú vodu pracujú bez prestávky. 1/10 tohto územia totiž leží pod úrovňou morskej hladiny a ak by pumpy prestali pracovať, okamžite by ju zaplavila voda.

Hlad po informáciách uhasíte v informačnom centre

V strede krátera sa nachádza informačné centrum. Ponúka výstavu s informáciami o histórii tohto územia od momentu dopadu meteoritu až po súčasnosť. Nájdete tu aj astronomické observatórium s teleskopom využívaným pri štúdiu nebeských telies vzdialených od zeme milióny svetelných rokov. Viac informácií o tomto centre, o otváracích hodinách alebo aj o výške vstupného nájdete na jeho internetovej stránke www.meteoria.fi.

Žeriavy

Toto územie je však výnimočné aj z iných dôvodov. Je to totiž jedno z najdôležitejších odpočívadiel migrujúcich žeriavov vo Fínsku. Počas svojej cesty sa tu každý rok zastavia tisícky vtákov. Najviac ich tu v jednom momente napočítali až 6000 kusov. Veža, z ktorej možno vtáky pozorovať v ich prirodzenom prostredí, stojí hneď vedľa informačného centra.

Zdroj: www.meteoria.fi

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *