Litva, Lotyšsko a Estónsko. Tri krajiny na pobreží Baltického mora, ktoré môžu byť veľmi zaujímavou destináciou pre vašu najbližšiu letnú dovolenku. Svojim návštevníkom ponúkajú všetko, na čo si len spomenú: životom (aj nočným) pulzujúce metropoly, zaujímavé historické pamiatky, pláže s jemným bielym pieskom a azúrovým morom, romantický a pokojný vidiek aj nedotknutú prírodu a hlboké lesy. Navyše budete mať na ich spoznávanie relatívne viac času. Dni sú tu v lete dlhšie, ako sme zvyknutí u nás na Slovensku.

Lotyšsko sa nám do pamäti vrylo ako krajina s najrýchlejším a najdostupnejším internetom na svete. Ale to je len jedna z jeho mnohých predností. V Lotyšsku je toho skutočne veľa, čo sa oplatí vidieť a zažiť. Bolo veľmi ťažké vybrať tri top destinácie, ale nakoniec sa nám to nejako podarilo.

1. Kuldiga

Kuldiga_2
Najstaršie mesto v Lotyšsku. Dodnes si zachovalo svoju rázovitosť a autenticitu.

kuldiga

Prechádzka pomedzi staré drevené domy mesta, pohľad na jeho strechy z veže kostola Sv. Kataríny a kúpanie sa v rieke Ventas priamo nad Ventas Rumba – najširším (249m) vodopádom v Európe a pod unikátnym tehlovým mostom – jedným z najdlhších svojho druhu v Európe, postaveným v roku 1874. A to ani zďaleka nie je všetko, čo v Kuldige môžete zažiť a okúsiť. My sme sa do tohto mesta zamilovali a rozhodne plánujeme sa doň ešte aspoň raz vrátiť.

Kuldiga_1
Turistické informácie o Kuldige nájdete na www.visit.kuldiga.lt.
Viac info o Lotyšsku pre turistov nájdete na www.latvia.travel.

2. Riga


Najväčšie mesto Pobaltia, pulzujúca metropola s počtom obyvateľov vyšším než jeden milión. Je jasné, že mesto takýchto rozmerov dokáže uspokojiť očakávania kohokoľvek. Nás v ňom najviac zaujali a očarili tieto miesta.
Mežaparks – doslovne preložené lesopark. Je to obrovský kus lesa uprostred rušného mesta. Obyvateľom ponúka možnosti pre veľké množstvo aktivít. V lete sa možno po jeho chodníčkoch prechádzať, behať, bicyklovať, korčuľovať na kolieskových korčuliach alebo si zacvičiť v jednom z fitiek pod holým nebom. V zime sa tu možno lyžovať a snowboardovať alebo korčuľovať na ľadových korčuliach. Nájdete tu niekoľko detských ihrísk, každé pre deti inej vekovej kategórie. Je tu zábavný park, v ktorom ponúkajú rôzne adrenalínové zážitky. Nechýba ani ZOO, ktorá sa rozprestiera na jeho okraji.

Riga_4

Centrum Starej Rigy je v letných mesiacoch poriadne preplnené. Skupinky turistov z rôznych kútov sveta, tlačenica pred najzaujímavejšími historickými pamiatkami, drahé reštaurácie. Má síce svoju atmosféru, ktorú sa oplatí nasať, ak si však chcete užiť a vychutnať pohľad na Starú Rigu v absolútnom pokoji, odporúčame piknik na opačnom brehu rieky Daugavy na priehrade AB Dambis. Z Radničného námestia stačí prejsť po moste Akmens a na druhom brehu rieky odbočiť doprava.
Iná možnosť úniku pred preľudneným historickým centrom je prechádzka po štvrti Art Nouveau. Od Starej Rigy je len na pár krokov a krása jej ulíc vás oslní a očarí.

Riga_3

V Rige nájdete viacero možností, ako sa na strechy mesta pozrieť zhora. My sme sa odviezli od centra mesta trochu ďalej a navštívili sme televíznu vežu. Za symbolickú sumu (3,70eur) sa ocitnete vo výške 97 metrov a mesto máte ako na dlani.
Turistické informácie pre návštevníkov Rigy nájdete na www.liveriga.com.
Viac info o Lotyšsku pre turistov nájdete na www.latvia.travel.

3. Sigulda a Turaida

sigulda
Dve mimoriadne zaujímavé a výnimočné historické miesta, ktoré oplývajú aj prírodnými krásami. V Sigulde si rozhodne netreba nechať ujsť stredoveký hrad Livonského rádu a a viac než kilometer dlhú jazdu lanovkou vo výške 42 metrov nad údolím rieky Gaujy. Tí odvážnejší si z kabínky lanovky po skončení jej prevádzkovej doby môžu skočiť aj banjee. Ak sa navyše odhodláte skočiť nahý, budete to mať zadarmo.

Turaida_1

V Turaide zase na návštevníkov čaká niekoľko desiatok hektárov veľký múzejný komplex, v ktorom okrem stredovekého hradu nájdu aj najstarší drevený kostol v Lotyšsku alebo mimoriadne originálne spracovanú expozíciu o osudoch hradu, ale najmä o kmeni starých Livónov.

Počas nášho pobytu v Lotyšsku sme sa zastavili aj v starobylom mestečku Cēsis. Len pár kilometrov od neho leží malé jazierko Vekis. Majiteľ jedného z pozemkov pri jazere – Algis – nás pozval, aby sme na jeho pozemku prenocovali. Bolo to jedno z najkrajších miest, na akých sme počas celej expedície K Gibraltáru cez Nordkapp nocovali. Pozrite si ho aj vy.

Viac turistických informáciách o Sigulde nájdete na www.tourism.sigulda.lv a o múzejnom komplexe v Turaide na www.turaida-muzejs.lv.
Viac info o Lotyšsku pre turistov nájdete na www.latvia.travel.

V krajinách Pobaltia sme strávili niekoľko týždňov v rámci našej expedície k Gibraltáru cez Nordkapp. Čo je to za expedíciu, si môžete prečítať na našom blogu na stránke www.vistatravellers.com. Okrem toho tu prinášame aj naše postrehy z ciest a zaujímavé rozhovory zo zahraničia. Ako na expedícii postupujeme ďalej, môžete sledovať na našej FB stránke www.facebook.com/vistatravellers.

Viac fotografií z Lotyšska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *