Litva, Lotyšsko a Estónsko. Tri krajiny na pobreží Baltického mora, ktoré môžu byť veľmi zaujímavou destináciou pre vašu najbližšiu letnú dovolenku. Svojim návštevníkom ponúkajú všetko, na čo si len spomenú: životom (aj nočným) pulzujúce metropoly, zaujímavé historické pamiatky, pláže s jemným bielym pieskom a azúrovým morom, romantický a pokojný vidiek aj nedotknutú prírodu a hlboké lesy. Navyše budete mať na ich spoznávanie relatívne viac času. Dni sú tu v lete dlhšie, ako sme zvyknutí u nás na Slovensku.

Pre nás bolo Estónsko takým malým predvojom Fínska. Nie sme totiž schopní rozlíšiť “voľným uchom” rozdiely medzi estónčinou a fínčinou. Upravené trávniky, malebné domčeky, starobylé mestá a prekrásna príroda. To sú obrazy, ktoré sa nám vynoria v mysli, keď si spomenieme na Estónsko. Pre vás sme vybrali tri miesta, ktoré sa nám páčili najviac. Hoci ani tentoraz nebol výber ľahký.

1. Tartu

Tartu
Starobylé univerzitné mesto. Ak sa v histórii estónskeho národa stalo niečo významné, určite je to nejakým spôsobom spojené práve s týmto mestom. Ak si o ňom nestíhate vopred nič naštudovať, nič sa nedeje. Odporúčame navštíviť turistické informačné centrum, ktoré nájdete v budove mestskej radnice a jednoducho sa nechať viesť trasou prechádzky odporúčanou v turistickej mape, čo tu dostanete. V Tartu sa prostredníctvom prechádzky okolo významných pamätihodností mesta ľahko zoznámite s históriou celého národa ako aj s jej najvýznamnejšími osobnosťami.
Viac užitočných informácií pri plánovaní návštevy tohto mesta alebo pri jeho bližšom spoznávaní nájdete na www.visittartu.com alebo www.tartu.ee. Informácie o Estónsku nájdete na stránke www.visitestonia.com.

2. Saaremaa

Saaremaa_2
Nie je možné navštíviť Estónsko a obísť jeden z jeho najkrajších ostrovov – ostrov Saaremaa. Tu si príde na svoje snáď každý. Nájdete tu pláže, históriu aj divokú prírodu. My sme na ostrove našli hneď niekoľko miest, do ktorých sme sa zamilovali a kvôli ktorým sa Saaremaa dostal do tohto úzkeho výberu. Malebné mestečko Kuressaare ponúka jednu z najzaujímavejších a najzachovalejších pevností v Estónsku. V historicky cenných obranných valoch nájdete dnes dielne majstrov – kováča, hrnčiara, sklára a ďalších, ktorí váš suvenír vyrobia priamo pred vašimi očami.
Nielen za zmienku, ale aj za návštevu stojí poloostrov Sääre, na ktorom pred nebezpečnými vodami námorníkov vystríha maják Sorve.
Na severnom pobreží ostrova sa nachádzajú pieskovcové útesy Panga. Pobrežie ostrova je v týchto miestach najstrmšie a najvyššie. Možno aj preto si ho obyvatelia ostrova v dávnej minulosti vybrali ako obetné miesto. Nás však oveľa viac zaujalo pobrežie na náprotivnej strane zátoky. Našli sme tu dedinku Tagaranna – kedysi rybárska osada, dnes miesto, kam ľudia chodia relaxovať. Na brehu mora nájdete chutné domy – mnohé postavené v tradičnom štýle. Dedine to dodáva mimoriadnu autenticitu. Vzhľadom na to, že všetci okrem domácich sem majú vjazd zakázaný v nej vládne aj mimoriadny pokoj.

Saaremaa_1

Pri dedinke Angla nájdete múzeum, v ktorom sú zhromaždené tradičné veterné mlyny. Stavali ich takpovediac na stračej nôžke a vďaka tomu ich potom vedeli otáčať podľa smeru vetra. Jeden z mlynov v múzeu je ešte stále funkčný.
Pri plánovaní pobytu na ostrove Saaremaa nájdete užitočné informácie na stránkach www.visitsaaremaa.ee alebo www.saaremaa.ee.
Informácie o Estónsku nájdete na stránke www.visitestonia.com.

3. Tallinn

Tallinn_1
Starobylé mesto Tallinn je priam prepchaté rôznymi možnosťami, čo tu všetko vidieť, zažiť, okúsiť. Stačí si len nájsť to svoje. My máme taký zvyk, že každé mesto, kam prídeme, sa snažíme uvidieť aj zhora. V každom sa nájde nejaký kopec alebo kostolná veža, ktoré nám to umožnia. Tallinn je z tohto pohľadu zatiaľ pre nás jednotkou. Hradby mesta ponúkajú až tri vyhliadky, z ktorých z každej si môžete obzrieť inú časť mesta.
9. a 10. júla 2016, keď sme mesto navštívili, sa tu konali už tretie Hanzovné dni. Je to festival stredovekých remesiel a života v stredoveku. Radničné námestie aj priľhalé ulice a námestia zaplavia stánky so zaujímavým a dobovým tovarom, ukážkami starých remesiel, ručnými a tradičnými výrobkami a pochúťkami. Uprostred námestia prebieha dobový kultúrny program. Nielen účinkujúci, ale aj všetci trhovníci sú oblečení v dobových kostýmoch. Mesto sa zrazu vráti v čase a na túto cestu berie so sebou aj všetkých svojich návštevníkov.

Podobne ako Riga, aj Tallinn je cieľom mnohých turistov. Ak navyše v prístave súčasne kotví až päť obrovských výletných lodí, v starom meste sa nedá hnúť. V takej situácii stačí zájsť trochu ďalej od Radničného námestia, zamotať sa do bočných uličiek Starého mesta a razom sa vám bude voľnejšie dýchať. A ani o nič dôležité neprídete. Ak si chcete od davov a hluku udržať ešte väčší odstup, skúste sa vydať smerom do prístavu. Natrafíte na Linnahall – chátrajúce monštrum komunistickej výstavby. Dnes je zavreté, hoci v nedávnej minulosti vo svojich útrobách skrývalo ľadovú plochu aj kino. Z jeho strechy, na ktorú sa pohodlne dostanete širokým schodiskom, sa vám však otvorí nezvyčajný pohľad na Staré mesto. A možno vás viac zaujme dianie v prístave, na ktorý je odtiaľto tiež veľmi dobrý výhľad.
Kliknite na www.visittallinn.ee, ak chcete získať viac turistických informácií o tomto meste.
Informácie o Estónsku nájdete na stránke www.visitestonia.com.

V krajinách Pobaltia sme strávili niekoľko týždňov v rámci našej expedície k Gibraltáru cez Nordkapp. Čo je to za expedíciu, si môžete prečítať na našom blogu na stránke www.vistatravellers.com. Okrem toho tu prinášame aj naše postrehy z ciest a zaujímavé rozhovory zo zahraničia. Ako na expedícii postupujeme ďalej, môžete sledovať na našej FB stránke www.facebook.com/vistatravellers.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *