Prípravy na našu 5-mesačnú expedíciu po Európe, na ktorej sme chceli na osobnom aute prejsť k Gibraltáru cez Nordkapp, trvali pár týždňov. Snažili sme sa nič nepodceniť a myslieť na všetko, čo sa nám môže počas cesty prihodiť. Od oblečenia vhodného do každého počasia, cez zásoby domácej slaninky a klobások až po štartovacie káble. Postupne nám začalo byť jasné, že sa s tým všetkým do nášho kombíka len tak ľahko nepomestíme. Vedeli sme totiž, že počas expedície budeme musieť často prespávať aj v aute. Keďže sme si pri kúpe nepriplatili „doplnkovú výbavu“ – nafukovacie auto, rozhodli sme sa tento problém vyriešiť strešným nosičom a strešným boxom.

stresny-box-06

 

Pred expedíciou

Na začiatku sme si spravili menší internetový prieskum trhu a vytypovali si aj niekoľko predajní v našom okolí. Predsa len si niektoré veci pred kúpou ešte radi ohmatáme, vyskúšame, pozrieme naživo. Mali sme šťastie. Dobre sme pochodili hneď v prvej, do ktorej sme sa vybrali – v predajni SAMM Slovakia, s.r.o. v Ivanke pri Dunaji. Okrem širokého výberu produktov sa nám tu dostalo aj prvotriednej starostlivosti.  

Ako prvé sme vyberali strešné nosiče. Ponuka na tomto trhu je veľmi veľká. My sme sa však chystali za 5 mesiacov prejsť minimálne 25 000km, a preto bola najdôležitejším kritériom hlučnosť v kabíne auta. Z aktuálnej ponuky padla jednoznačná voľba na strešné nosiče značky Whispbar. Vďaka ich aerodynamickému tvaru podobnému krídlu lietadla sme skutočne ani netušili, že máme na streche niečo navyše. A že sú tvar a vypracovanie strešného nosiča naozaj dôležité, sme sa počas cesty neraz presvedčili. Pravidelne sme totiž stretávali autá s nosičmi, ktoré sme pracovne nazvali „lešenárske trubky“. Tie pri nápore vzduchu vydávali nepríjemný  piskot. Posádka v kabíne si teda jazdu s takýmito nosičmi musela poriadne užívať. 

Keď už bolo o čo pripevňovať, mohli sme začať s výberom vhodného strešného boxu. Škála možností je aj tu veľmi široká. Rôzni výrobcovia ponúkajú strešné boxy v rôznych cenových kategóriách s rôznym objemom, nosnosťou a rôznymi „vychytávkami“. Zorientovať sa v tejto problematike skutočne nie je jednoduché. O to viac sme ocenili odborné rady a praktické skúsenosti majiteľa predajne, ktorý sa nám celý čas venoval. Odporučil nám model Tirol Black značky Northline. Je to strešný box, ktorý „klame telom“. Na pohľad vyzerá byť malý. Na streche auta pôsobí veľmi elegantne. V skutočnosti sme však vďaka nemu navýšili kapacitu nákladného priestoru nášho auta o viac než 60%.

Po expedícii

Toto všetko bolo v máji 2016. Dnes máme za sebou 26 000 kilometrov a päť mesiacov na cestách. Na základe vlastných skúseností teda môžeme zhodnotiť, či sme si vybrali správne a či dané produkty splnili očakávania, ktoré sme na ne kládli.

O samotných strešných nosičoch Whispbar hádam ani nie je čo písať. Montáž je veľmi jednoduchá a je otázkou pár minút. Skrátka Whispbary sú fantasticky tiché, elegantné a spoľahlivé nosiče. Navyše sú tak dobre zladené, že ich človek ani nemusí dávať dole z auta, keď na nich práve nič nenosí.

Čo sa týka strešného boxu Northline Tirol Black, ten potvrdil svoju povesť „klamára telom“. Na pohľad sa javí byť celkom malý, no jeho objem je slušných 330l pri dĺžke 200cm, šírke 78cm a  výške 33cm. Je toho skutočne veľa, čo doň môžete pobaliť a unesie až 80kg záťaže. No veď posúďte sami, čo všetko sme v ňom prevážali my.

stresny-box-01
Nemôžeme tu opomenúť ani jednu z najväčších výhod tohto strešného boxu, a to obojstranné otváranie. Je to veľmi praktické a nám to počas expedície neuveriteľne uľahčovalo život.

stresny-box-03
Veľmi jednoduchý úkon je aj uzamykanie boxu. Ak to však s nákladom trochu preženiete, možno budete potrebovať o jeden pár rúk naviac. To sa stalo aj nám. V hornej časti boxu sme mali odložené spacáky a tie pri zatváraní trochu zavadzali. Aby sme z nich vytlačili prebytočný vzduch, veko boxu sme museli pri každom z troch bodov uzamykacieho systému pritlačiť. Keď sa však zámok raz zamkol, boli sme si istí, že je všetko v poriadku.
Spolu s namontovaným boxom celková výška auta nepresiahla 190cm. To nám prišlo vhod nielen na trajektoch, kde cena lístka závisela práve od tohto parametra. S boxom na streche sme bez problémov mohli parkovať aj v parkovacích domoch, garážach a na parkoviskách pri plážach, kde je vstup regulovaný výškou dopravného prostriedku. 

stresny-box-04
Viacerí sa nás pred expedíciou pýtali, či nemáme obavy zo zvýšenia spotreby v dôsledku väčšej záťaže a použitia strešného boxu. Úprimne povedané, veľmi sme si nad tým hlavu nelámali. Vedeli sme do čoho ideme a jednoducho sme to brali ako „riziko podnikania“. Počas cesty sme si viedli dôkladnú evidenciu nákladov na pohonné hmoty a najazdených kilometrov. Aj vďaka tomu dnes vieme, že spotreba nám počas expedície stúpla. Zo zvyčajných 5,1 l/100km na 5,2 l/100km. Nárast teda predstavuje iba 0,1l na 100km. Nečakali sme, že to bude tak málo. O to viac nás takýto výsledok potešil. 

Na konci bič plieska

Na začiatku nás viacerí od rozhodnutia brať so sebou na takú dlhú cestu strešné nosiče a box odhovárali. Mnohí majú totiž so strešnými nosičmi a boxmi negatívne skúsenosti. Tie súvisia najmä s neúmerným zvýšením spotreby pohonných hmôt,  zvýšenou hlučnosťou v kabíne auta, zvýšeným rizikom odcudzenia vecí uložených v strešnom boxe, prípadne samotného strešného boxu atď. My však na základe vlastných skúseností  môžeme konštatovať, že všetky tieto riziká možno eliminovať správnym výberom produktov.

stresny-box-05

 

Expedičná výbava

Expedičný automobil: Hyundai i30 kombi 1.6i CRDi HP 16V DOHC Style 94kW

Strešný box: Northline Tirol Black
http://www.stresnenosice-boxy.sk/p/6962/northline-tirol-black

Strešný nosič: Whispbar S25+698
http://www.stresnenosice-boxy.sk/p/5298/stresne-nosice-hyundai-i30-cw-integrovane-lyziny-s25-698

Za všetky odborné rady a profesionálny prístup ďakujeme pánovi Mariánovi Greschovi a firme SAMM Slovakia, s.r.o.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *