To najkrajšie, čo nám Nórsko ponúklo, bola nedotknutá, nádherná, miestami poriadne drsná a divoká príroda. Aj preto sa do výberu toho najlepšieho, čo vám z našej cesty chceme ukázať, dostali predovšetkým prírodné krásy a turistické trasy.

Kjerkeneset

Miesto, o existencii ktorého  málokto tuší. Ak sa vám na Nordkappe zazdá, že preľudnené miesta a turistické atrakcie nie sú nič pre vás, pokojne to otočte a vyberte sa na Kjerkeneset. Ako sa tam dostať a čo tam na vás čaká, sme opísali v našom blogu Čo by ste mali vedieť o Nordkappe prv, než ho navštívite.

Ånderdalen

Nenápadný ostrov Senja kúsok nad Lofotami skrýva národný park Ånderdalen. Turistika na území tohto národného parku sa hlboko zapísala do našich spomienok. Miesto pre nás skoro až exotické – močariny, lesy, hory, jazerá, fjordy. Malú ochutnávku ponúka krátke video. Viac sme o našej návšteve v tomto národnom parku napísali v našom blogu Národný park Ånderdalen: Keď sa kvôli výhľadu netreba štverať na kopec.

Lofoty

Ako inak, pri vymenúvaní najväčších nórskych pokladov Lofoty nemožno opomenúť.
Dlho nám nebolo jasné, prečo práve toto miesto vzbudzuje medzi návštevníkmi Nórska toľko záujmu a nadšenia. Nakoniec sme to počas našej návštevy pochopili. Na prvý pohľad sa odpoveď na túto otázku môže javiť celkom jednoznačná. Je to jedinečná prírodná scenéria a krásne do nej zapadajúca architektúra, prípadne romantická atmosféra rybárskych dediniek, čo ľudí na Lofotách fascinuje a núti ich vracať sa sem znova.

Po dlhšom pobyte na týchto ostrovoch nám to však docvaklo. Lofoty sú jednoducho pravým opakom toho, čo väčšina z nás zažíva v každodennom živote. Na Lofotách nehrozí pretlak rôznych vnemov a podnetov. Tu nenájdete výškové budovy, nákupné centrá, či uponáhľaných obyvateľov kancelárií v elegantnom oblečení.

Autá sa tu nepreháňajú závratnými rýchlosťami po viacprúdových rýchlostných cestách, či nebodaj diaľniciach.

Tu život plynie svojím vlastným tempom. Ani tisícky turistov prichádzajúcich sem v letnej, ako aj v zimnej sezóne na tom nemôžu nič zmeniť. Vládne tu pokoj, harmónia a život je tu podriadený prírode, ktorá tomu všetkému vytvára neuveriteľne krásnu kulisu. 

Snåsavatnet

Cestou zo severu Nórska do Trondheimu sme míňali jazero Snåsavatnet. Hlavný cestný ťah E6 prechádza po severnom brehu jazera. My sme sa však rozhodli zísť z hlavnej cesty a jazero sme obišli po jeho južnom brehu. Rozhodne to bol jeden z najlepších nápadov expedície.


Po týždňoch strávených v nehostinných krajoch polárnych oblastí sme mali pocit, že sme sa zrazu ocitli v Toskánsku. Zvlnená krajina, na kopcoch farmičky obklopené poľami, pasúce sa kravky a kvitnúce poľné kvety.

My sme sa rozhodli prenocovať na jednej z pláží. Nič romantickejšie sme zatiaľ nezažili.  

Romsdalseggen

Ak sa nebojíte výšok, túru po hrebeni Romsdalseggen by ste si rozhodne nemali nechať ujsť. Tie výhľady, ktoré tu na vás čakajú, sú neopakovateľné a s ničím neporovnateľné. Na našom blogu nájdete aj článok s názvom Romsdalseggen a Trollstigen, ktorý prináša podrobné informácie o našej túre po Romsdalseggen. Ponúkame aj malú ochutnávku vo forme videa a krátky sumár nižšie v článku. 
Túra má približne 11km a trvá okolo 8 hodín. Celkové prevýšenie je približne 970 metrov, pričom najvyšší bod trasy leží vo výške 1 222m.

Štandardne sa ráno odveziete autobusom spred turistického informačného centra v Åndalsnes/Norsk Tindesenter na začiatok trasy pri parkovisku Vengedal (9km). Po hrebeni sa potom vraciate späť do Åndalsnes. My sme to však urobili opačne. Na túru sme sa vybrali priamo z Åndalsnes a z Vengedal sme sa do Åndalsnes vracali stopom. Ušetrili sme tak cca 14€/os. za lístok na autobus a ešte sme aj mali celou cestou slnko za chrbtom. Kráčalo sa nám preto výborne.

Hornelen a  Bremangerlandet

Jednou zo zastávok na našej ceste po Nórsku bol aj najvyšší morský útes v Európe – Hornelen.  Jeho najvyšší bod sa týči vo výške 860m.n.m. Rozhodli sme sa ho zdolať, hoci to znamenalo vyšliapať  1 700 výškových metrov. Odmenou nám však boli úchvatné výhľady a aj trocha adrenalínu pri pohľade na morskú hladinu ležiacu priamo pod nami a pritom tak ďaleko. Viac o našich zážitkoch z Hornelenu sme priniesli v samostatnom blogu s názvom Hornelen – túra na najvyšší morský útes Európy.


Od Hornelenu sme zablúdili aj 30km západnejšie na ostrov Bremangerlandet. Dopočuli sme sa totiž, že na konci ostrova za dedinkou Bremanger nájdeme krásnu pláž Grotle. Chýry neklamali a my sme si užili takmer dokonalý deň na pláži. Prečo takmer? Lebo aj napriek krásnemu počasiu, bielemu a neuveriteľne jemnému piesku, absolútnemu pokoju a súkromiu na pláži sme to oblečení iba v plavkách nevydržali veľmi dlho.

Deťom však teplota vzduchu ani vody zjavne príliš neprekáža.

Vestkapp

Nuž a na záver hádam to najlepšie. Vestkapp. Pre nás najsilnejší zážitok z Nórska, hoci uznávame veľký podiel šťastnej zhody okolností a poveternostných vplyvov na celkovom výsledku.
Na Vestkapp sme sa vybrali na základe odporúčania domácich, ktorých sme stretli na Hornelene. Vyrazili sme k nemu až podvečer, pričom široko-ďaleko vládlo inverzné počasie. Celou cestou od Hornelenu až na Vestkapp sa naše expedičné auto predieralo hustou hmlou a jeho posádka si čím ďalej, tým menej vedela predstaviť, čo nás všetkých na konci cesty vlastne čaká.

Výsledok bol vo finále naozaj nečakaný. Po záverečnom prudkom stúpaní sa hmla pred nami zrazu otvorila a nad nami sme videli jasné nebo a prvé hviezdy. Dorazili sme do cieľa našej cesty na vrchole útesu. Okrem nás a oviec tam nebolo živej duše. Všade vládol absolútny pokoj. Hmla sa pomaly prevaľovala pod našimi nohami a bránila akémukoľvek zvuku preniknúť až k nám.

Na západe sfarbovali posledné lúče dohasínajúceho západu slnka obzor do oranžova. Na východe už naberal na sile mesiac v splne. My sme len stáli a nemo civeli na tú krásu a plne si uvedomovali jedinečnosť tohto okamihu.

Podrobnejšie sme sa o tomto zážitku rozpísali v blogu s názvom Vestkapp – v Nórsku to už západnejšie nejde

Viac fotografií z Nórska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *