Bez ohľadu na to, odkiaľ turisti do Nórska prichádzajú, rozhodne by ho svojim priateľom a známym odporučili ako ideálnu dovolenkovú destináciu. Vo svojom prieskume realizovanom na návštevníkoch tejto krajiny to v roku 2015 zistila spoločnosť Innovation Norway. My sme sa do Nórska vybrali v roku 2016 a s názorom respondentov prieskumu sa plne stotožňujeme.

Začiatkom leta 2016 sme odštartovali našu súkromnú objaviteľskú expedíciu po Európe nazvanú K Gibraltáru cez Nordkapp. V rámci nej sme v Nórsku na prelome júla a augusta strávili 34 dní. Krajinu sme prebrázdili od jej najsevernejšieho (Nordkapp) až k tomu najjužnejšiemu bodu (Lindesnes). Cestu sme realizovali na vlastnom aute, pričom sme v rámci Nórska najazdili 5610km. O naše poznatky, skúsenosti a zážitky z Nórska sa v tomto a ďalších článkoch radi podelíme aj s vami.

Nórsky itinerár expedície K Gibraltáru cez Nordkapp

Do krajiny sme prichádzali z Fínska. Našou prvou zastávkou bol Nordkapp. Ďalej sa dalo ísť už iba južnejšie. Postupne sme prešli od severu na juh celou krajinou. Vopred sme nič neplánovali, vždy sme si nechali poradiť od miestnych. Nižšie ponúkame zoznam všetkých našich zastávok v Nórsku.

Na Google maps nájdete aj presnú trasu našej cesty po Nórsku. Pokojne klikajte a nechajte sa inšpirovať. Ak sa vám Nórsko zdá byť priďaleko na to, aby ste sa tam vybrali autom ako my, pokojne sa tam môžete dopraviť letecky. Najlacnejšie letenky nájdete na Kadetade.com

Celkové náklady na našu cestu po Nórsku

Hoci má Nórsko povesť krajiny s vysokými cenami úplne všetkého, my sme si dokázali výšku nášho denného rozpočtu udržať na úrovni 30€. V tejto sume sú zahrnuté všetky naše výdavky – pohonné hmoty, trajekty, strava, ubytovanie atď.
Ako sa nám to podarilo? Počas našej cesty po Nórsku sme uplatňovali dva jednoduché princípy. Na maximum sme využívali to, čo krajina ponúka. A nesnažili sme sa za každú cenu robiť to alebo robiť veci tak, ako sme zvyknutí doma. Čo to znamená v praxi, vysvetlíme v nasledujúcich štyroch bodoch.

To najlepšie je zadarmo

Viete, kvôli čomu smerujú každoročne milióny turistov do Nórska? Kvôli prírode. A tá je tu pre všetkých úplne zadarmo. Na našej ceste sme sa preto zamerali predovšetkým na aktivity odohrávajúce sa v prírode. A to je rozhodne to najlepšie, čo v Nórsku môžete urobiť. Výber toho najlepšieho, čo Nórsko ponúklo nám, nájdete v článku Našich 7 nórskych naj.

Pohonné hmoty

Pohonné hmoty sú v Nórsku snáď najdrahšie v Európe. Ako ukazuje aj naša štatistika, z nášho rozpočtu odjedli práve ony najväčší podiel.

Aj keď sa však po krajine pohybujete autom – či už vlastným alebo z požičovne – môžete výšku vašich nákladov na pohonné hmoty ovplyvniť. Ceny pohonných hmôt v Nórsku sa totiž v priebehu týždňa, niekedy aj v priebehu dňa, niekoľkokrát menia. Prečo je to tak, nám nevedeli vysvetliť ani domáci. Je však nepísaným pravidlom, že najlacnejšie nakúpite benzín alebo naftu v nedeľu poobede a v pondelok doobeda.

Ubytovanie

Nórsko je jedna z mála krajín sveta, v ktorej nemusíte za ubytovanie minúť ani cent. Ak dodržíte jednoduché pravidlá, svoj stan si môžete rozložiť prakticky kdekoľvek a ostať na jednom mieste až tri noci. Okrem toho, že takto bývate prakticky zadarmo, máte možnosť sami si vybrať miesto, kde budete nocovať. Vďaka tejto možnosti sa môžete ráno budiť s nádhernými výhľadmi a zažiť neopakovateľné chvíle.    

Gastronómia

Nórsko rozhodne nepatrí ku gastronomickým destináciám. Aspoň my nepoznáme nikoho, kto by tam chodil so zámerom užívať si lokálnu kuchyňu. Nepochybne vám reštaurácie v mestách ponúkajú vysokú kvalitu gastronomického zážitku, ale pri pohľade na sumu na výslednom účte sa vám môže nepríjemne zatočiť hlava. Lacnejšiu alternatívu verejného stravovania tu pritom nájdete len ťažko. Ako najlepšie riešenie sa preto javí pripravovať si jedlo vo vlastnej réžii. Mnohí sa tak do Nórska vyberú s dostatočnými zásobami vlastného jedla. Aj my sme to mali pôvodne v pláne. Ale nakoniec to vypálilo trochu inak. Priamo na mieste sme totiž zistili, že niektoré potraviny sa v Nórsku dajú kúpiť celkom výhodne. Naša strava tak bola veľmi pestrá a často sme pri zostavovaní jedálnička siahali po lokálnych zdrojoch (tým myslíme plody voľne dostupné v prírode: hríby, maliny, čučoriedky). Aby ste získali predstavu, koľko čo v Nórsku približne stojí, pripájame tabuľku s cenami niektorých potravín.

 

Štatistika na záver

Pre všetkých milovníkov čísiel a štatistík pripájame aj krátke zhrnutie nášho pobytu v Nórsku v číslach.

Viac fotografií z Nórska na www.tomaskozik.com.

Leave a comment

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *